Liga Perdana Berita

Mason Mount menolak kontrak £200,000 seminggu dengan Chelsea kerana dia melihat persamaan dengan Raheem Sterling

Bintang England, Mason Mount, menolak kontrak baharu di Stamford Bridge bernilai lebih £200,000 seminggu sebelum terbang ke Piala Dunia, kerana apa yang dilihat sebagai perjudian yang dikira yang boleh membuahkan pulangan yang menakjubkan jika dia menikmati kejohanan yang berjaya di Qatar dengan mata dunia memerhati.

Rundingan itu ditangguhkan sepanjang kejohanan antarabangsa itu, tetapi kejayaan pantas tidak dijangka apabila ia disambung semula selepas Krismas kerana kedua-dua pihak berjauhan. Difahamkan jurang itu boleh melebar sekiranya Mount terus menarik perhatian, seperti yang dilakukannya ketika England menewaskan Iran 6-2.

Kem Mount berhasrat untuk meneruskan kontrak yang serupa dengan Raheem Sterling, perjanjian £300,000 seminggu untuk menandatangani kontrak dari Manchester City musim panas lalu. Walau bagaimanapun, tawaran Chelsea kepada Mount tidak ada di tempat itu, jauh lebih rendah daripada itu.

The Blues berharap untuk mendapatkan persetujuan segera apabila terlibat dalam perbincangan kontrak dengan Mount dan Reece James pada September, tetapi sementara mereka bersetuju dengan perjanjian baharu enam tahun bernilai £250,000 seminggu, rundingan dengan Mount telah menemui halangan.

Pemain berusia 23 tahun itu adalah antara pemain yang menerima gaji paling rendah dalam skuad Graham Potter dengan kira-kira £85,000 seminggu, kerana dia belum menandatangani kontrak sejak sejurus selepas dia kembali daripada tempoh pinjaman di Derby tiga tahun lalu, ketika dia telah belum lagi mengukuhkan dirinya sebagai pemain tetap pasukan utama Chelsea.

Dengan hanya berbaki 18 bulan dalam perjanjiannya, jelas keengganan Mount untuk menandatangani adalah kebimbangan utama bagi Chelsea kerana itu akan mengehadkan nilai perpindahannya, walaupun terdapat minat daripada Liverpool dan Juventus.