piala dunia Berita

‘Ia satu permulaan yang bagus tetapi kami perlu menjadi lebih baik’ – Gareth Southgate

The Three Lions memulakan permulaan yang baik memenangi perlawanan pembukaan Piala Dunia FIFA 2022 mereka dengan empat gol dalam kemenangan 6-2 ke atas Iran tetapi pengurus Gareth Southgate jauh daripada berpuas hati, menekankan keperluan mereka untuk meningkatkan lagi jika mereka mahu mempunyai kejohanan yang berjaya di Qatar.

England mencipta kelebihan empat gol yang patut dibanggakan dalam tempoh 65 minit pembukaan petang Isnin menerusi usaha jaringan hebat Jude Bellingham, Bukayo Saka dan Raheem Sterling.

Bagaimanapun pengurus Southgate kecewa kerana pasukan England membenarkan Iran mencipta lebih banyak peluang selepas itu, memanfaatkan peluang Mehdi Taremi untuk menjadikan kedudukan 4-1 sebelum penyerang Porto itu menambah satu lagi saguhati dari sepakan penalti pada saat-saat akhir untuk menamatkan perlawanan di 6-2.

Southgate berkata: “Saya agak muak dengan penghujungnya. Untuk menang dengan margin itu, untuk bermain seperti yang kami lakukan untuk sebahagian besar permainan, kami mesti sangat gembira – itulah cara pemain telah bersedia, mereka kelihatan bersedia dan mereka menangani permainan dengan sangat baik.

“Ia adalah babak pertama yang sukar, banyak perlawanan, tetapi kami menjadi ancaman sepanjang itu, tekanan kami sangat bagus, dan pergerakan kami sangat bagus, jadi saya perlu gembira tetapi kami tidak sepatutnya melepaskan dua gol. pada peringkat permainan itu.

“Kami perlu tepat pada perlawanan kami menentang Amerika Syarikat. Ia satu permulaan yang hebat tetapi kami perlu menjadi lebih baik.”

England telah bermula dengan cemerlang sebelum kelewatan yang panjang akibat pertembungan kepala antara rakan sepasukan penjaga gol Iran, Alireza Beiranvand, Majid Hosseini.

Tetapi Three Lions meneruskan penguasaan mereka dan mendahului menerusi tandukan Bellingham pada minit ke-35.

Jaringan halus dari Saka dan penyudah Sterling yang berkelas memberikan anak buah Southgate mendahului tiga gol yang meyakinkan pada selang masa.

Satu lagi rembatan tersusun dari Saka menjadikan gol empat sebelum gol Taremi membalikkan satu gol untuk Iran.

Pemain gantian Marcus Rashford dan Jack Grealish kemudian memastikan ia akan menjadi petang yang tidak dapat dilupakan dengan gol seterusnya sebelum sepakan penalti Taremi pada minit ke-13 pada masa kecederaan separuh masa kedua, selepas VAR membantu menghadiahkan sepakan penalti.

Apabila melepaskan dua gol, Southgate menambah: “Ia adalah akibat daripada jaringan dan kami mempunyai 24 minit masa tambahan sepanjang permainan – itu adalah masa yang lama untuk fokus. Kami hilang tumpuan dan apabila kami bermain pada tempo yang lebih perlahan, kami tidak begitu berkesan.”

Tetapi walaupun tidak dapat mengekalkan rekod bersih, ia masih merupakan persembahan yang sangat mengagumkan dari England, di mana beberapa pemain muda mereka menyinar.

Dan Southgate berkata: “Kami mempunyai beberapa pemain yang bagus dan hari ini mereka benar-benar berjaya. Pemain penyerang kami kelihatan mengancam sepanjang permainan, saya fikir pertahanan kami selama sejam pertama benar-benar mengawal permainan dan bersabar dengan pembentukan mereka.

Bahagian tengah sangat baik, Declan dan Jude, dan penyerang kami kelihatan mengancam. Itu penanda yang bagus untuk diletakkan.”