Liga Perdana Berita

Ramalan perpindahan Roy Keane di Man Utd adalah benar sebab Erik ten Hag sedang mengalaminya

Ten Hag pastinya mengetahui bahawa perjalanannya di Manchester United itu tidak bermula dengan mudah kerana United jelas tidak lagi mempunyai kuasa tarikan yang pernah mereka miliki – dan realiti suram ini berlaku hanya beberapa tahun selepas Roy Keane meramalkan bahawa kelab itu sememangnya akan bergelut untuk menarik pemain terbaik. Memadai untuk mengatakan bahawa United tidak mengalaminya dengan mudah sejak Sir Alex Ferguson bersara pada musim panas 2013 dan merosot tanpa semena-mena ke tempat keenam dalam Liga Perdana musim lalu.

Tiada siapa yang meragui Ten Hag mempunyai kelayakan untuk menambah baik nasib United di dalam dan di luar padang tetapi pemain Belanda itu sudah berhadapan dengan halangan untuk melancarkan permulaan yang baik dan sebaliknya bergelut untuk menarik pemain baru yang sangat dia perlukan. kelab but semula.

Dengan United belum membuat sebarang pembelian pada musim panas ini, nampaknya ramalan samar yang dibuat Keane pada April 2019 telah kembali menghantui mereka.

Bercakap kepada Sky Sports mengenai kejatuhan United daripada rahmat, Keane sebelum ini berkata: “Perkara yang membimbangkan bagi saya ialah [United] memerlukan dua bahagian tengah dan dua pemain pertahanan. Itu empat sebagai permulaan. Dan siapa yang membuat keputusan muktamad? Anda dapat tanggapan bahawa terdapat huru-hara di latar belakang. Saya tahu [naib pengerusi eksekutif] Ed Woodward mendapat banyak kritikan, jabatan pengakap—dan adakah Ole mempunyai kata putus untuk [menandatangani] pemain? Saya tidak tahu, kerana jika anda bercakap dengan pengurus terdahulu, saya yakin anda itu masalah besar bagi mereka.

“Selain itu, pemain mana di luar sana, pemain cemerlang di luar sana yang tersedia akan mahu datang ke United? Saya selalu berfikir bahawa semasa saya menjadi pemain dan sehingga dua tahun lepas, jika saya bercakap dengan pemain yang mempunyai peluang untuk pergi ke Man Utd saya akan berkata, ‘anda perlu pergi.’

“Saya tidak kisah, kelab yang cemerlang. Kelab yang benar-benar cemerlang. Tetapi anda sekarang ini pemain yang mahu memenangi hadiah besar, maka anda lihat Man Utd. Jika anda seorang pemain terbaik, anda tidak akan mahu datang Man Utd kerana terdapat pilihan yang lebih baik di luar sana dari segi memenangi trofi.”

Keadaan United tidak bertambah baik sedikit pun sejak ramalan berani Keane dan malah, sebaliknya, boleh dikatakan mundur daripada bertambah baik – walaupun pada hakikatnya mereka adalah yang ‘terbaik dari yang lain’ selepas menduduki tempat kedua di bawah Ole Gunnar Solskjaer baru-baru ini musim panas yang lepas.

Kini tinggal 12 bulan lagi dan pengurus baharu United yang menerajui perlu segera membawa masuk pemainnya sendiri tetapi dengan cepat mendapati tarikan bermain untuk Manchester United tidak lagi menarik.

Sehingga kini, United masih belum menyelesaikan perjanjian untuk Frenkie de Jong, walaupun sudah berminggu-minggu mengejar pemain Camp Nou itu. Dia pernah menjadi salah seorang pemain terpenting Ten Hag di Ajax, tetapi nampaknya tidak berminat untuk bersatu semula dengan bekas bosnya di Old Trafford kerana bola sepak Liga Juara-Juara tidak ditawarkan sebagai umpan.

Di bahagian yang sama, Ten Hag juga dilaporkan tidak dapat meyakinkan seorang lagi pemain utama Ajaxnya, Jurrien Timber, untuk menyertainya di Manchester kerana pertahanan Belanda itu telah diberi amaran bahawa hanya mereka yang beraksi dan bermain secara kerap akan membuat keputusan untuk pasukan Belanda. Skuad Piala Dunia dan sudah tentu tiada jaminan untuk itu di United musim depan.

Ia sememangnya satu kebimbangan yang wajar bahawa Ten Hag tidak dapat meyakinkan orang-orang seperti De Jong dan Timber – yang telah bekerja dengannya secara meluas – untuk berpindah ke Old Trafford, yang menyerlahkan betapa besarnya tugas yang ada di tangannya di Manchester. Ia juga mungkin satu dakwaan sejauh mana United telah jatuh dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekiranya Ten Hag tidak dapat menarik bekas leftenan Ajax yang paling dipercayainya dan sekarang, selain daripada pemain-pemain utama permainan lain yang kini berada di luar jangkauan, maka ia adalah teka-teki di mana dia boleh beralih ke seterusnya dalam pasaran perpindahan.