Liga Perdana Berita

Steve McClaren berkata dia ‘benci’ sikap Marcus Rashford menjelang kepulangan Manchester United

Penolong pengurus baharu Manchester United, Steve McClaren, terbuka tentang perasaannya mengenai sikap Marcus Rashford, setelah mempersoalkannya pada awal tahun ini.

Kelab itu sudah pun bersiap sedia untuk memulakan persiapan pramusim mereka pada 27 Jun, dengan pemain yang belum bertugas di peringkat antarabangsa melapor kembali ke pangkalan latihan kelab Carrington.

Permulaan pramusim diharapkan akan menandakan permulaan era baru di Old Trafford, kerana pengurus baharu Erik Ten Hag berharap dapat mengubah nasib kelab itu, di samping pembantu Mitchell van der Gaag dan McClaren. Pemain yang terlibat serta-merta termasuk Rashford, yang tidak disenaraikan dalam skuad England terbaharu Gareth Southgate untuk pertandingan Three Lions dalam empat perlawanan Liga Negara-Negara UEFA.

McClaren berkemungkinan besar akan memantau dengan teliti bahasa badan dan sikap Rashford semasa pramusim kerana bekas pengurus England itu jelas tidak kagum dengan graduan akademi itu selepas prestasinya dalam kemenangan tipis 1-0 United ke atas Aston Villa dalam perlawanan pusingan ketiga Piala FA. pada bulan Januari.

“Saya benci sikap itu dalam diri seorang pemain,” kata McClaren kepada talkSPORT, mengimbas persembahan Rashford ketika menentang pasukan Steven Gerrard.

“Bahasa badan sangat, sangat penting dan itulah kritikan pemain United sejak beberapa minggu lalu, tetapi Rashford mungkin mengalami masalah ini sepanjang kariernya dari segi mempersoalkan sikapnya.

“Dia terlalu mudah dihalang dan tidak melawan saat-saat buruk. Dia tidak kekal dalam permainan. Jika dia tidak mempunyai permainan yang baik, dia tidak mempunyai permainan yang bagus.

“Sekiranya dia tidak bermain dengan baik pada separuh masa pertama, dia tidak akan mempunyai separuh masa kedua yang baik. Saya hanya melihatnya dan berfikir bahawa budak lelaki itu memerlukan bantuan, di luar padang dan melalui pengurus.”

Rashford mengalami kempen 2021/22 yang sangat mengecewakan, hanya menjaringkan lima gol dalam 32 penampilan dalam semua pertandingan. Dia melihat di luar jenis untuk kebanyakannya, dengan kebimbangan yang tulus, kadang-kadang, dibangkitkan tentang kebajikannya. Dan bagi McClaren, Rashford perlu menerima bahawa dia mempunyai masalah dengan sikapnya.

McClaren menambah: “Bantuan itu ada dalam bola sepak moden. Dia (Southgate) telah membawa ahli psikologi sukan. Dia (Rashford) mempunyai bakat dan kemampuan.

“Ada satu asas yang kita panggil mentaliti, sikap, yang dia masih belum faham. Terdapat alat tertentu yang boleh anda gunakan untuk keluar dari masa sukar, jadi anda bermain satu hantaran buruk dan jangan menjadikannya dua atau tiga.

“Anda kembali bermain mudah semula. Dia dibawa masuk pakar psikologi sukan tetapi pemain perlu mengakui terlebih dahulu bahawa dia melakukan kesilapan, mempunyai sikap buruk dan memerlukan bantuan.”