Serie A Berita

Paulo Dybala tinggalkan Juventus

Paulo Dybala membuat keputusan untuk meninggalkan Juventus apabila kontraknya tamat pada bulan depan.

Pemain Argentina berusia 28 tahun itu sering dikaitkan dengan perpindahan dari Turin sejak musim lalu dan beliau akhirnya mengesahkan perkara itu.

“Sukar untuk mencari perkataan yang sesuai untuk mengucapkan selamat tinggal,” katanya di akaun Twitter miliknya.

“Saya fikir akan kekal bersama (Juventus) beberapa tahun lagi tetapi takdir telah membawa ke jalan yang berbeza.

“Saya tidak akan melupakan semua yang anda berikan kepada saya, setiap perlawanan, setiap matlamat. Saya sudah dewasa, sudah banyak belajar. Impian tercapai.

“Tujuh tahun yang ajaib dengan 12 trofi dan 115 gol yang tiada siapa boleh rampas. Terima kasih kerana menyokong saya semasa detik-detik sukar.

“Terima kasih kepada mereka yang telah bersama saya selama ini.

“Dari hari pertama hingga yang terakhir, daripada peminat kepada mereka yang berada dalam kelab, semua orang, pengurus dan rakan sepasukan, kakitangan dan pengarah.

“Memakai jersi ini bersama lilitan kapten telah menjadi salah satu detik paling membanggakan dalam hidup saya, yang suatu hari nanti saya harap dapat ditunjukkan kepada anak-anak dan cucu-cucu saya.

“Esok adalah perlawanan terakhir saya dengan baju ini, sukar untuk dibayangkan tetapi ia akan menjadi perpisahan terakhir kita.

“Ia tidak mudah tetapi saya akan melangkah ke padang dengan senyuman dan kepala saya terangkat tinggi, mengetahui saya memberikan segalanya untuk anda.”

Dybala telah menjaringkan 115 gol dalam 291 perlawanan untuk Juventus, termasuk 15 gol dalam 37 perlawanan pada musim ini.

Pemain Argentina itu menyertai Juventus dari Palermo pada 2015 dengan harga £23.8 juta dan telah memenangi 12 trofi, termasuk 5 kali juara Serie A.

Dybala akan membuat dua penampilan terakhir bersama Juventus menentang Lazio sebelum menamatkan saingan musim ini berdepan Fiorentina minggu depan.

Juventus dijangka menduduki tempat ke-4 dalam Serie A musim ini, selepas musim yang mengecewakan apabila tewas 7 perlawanan dan seri 9 kali dalam liga.