eropah Berita

Bekas bos Juventus menolak Cristiano Ronaldo, menegaskan Lionel Messi adalah yang terbaik di dunia selepas memenangi Ballon d’Or

Massimiliano Allegri bekerja dengan Cristiano Ronaldo di Juventus tetapi telah mengetepikan yang terakhir dengan menyatakan bahawa musuh ketatnya adalah pemain yang paling berjaya dari segi teknikal, dan pemain terbaik, di planet ini selepas kemenangan Ballon d’Or ketujuhnya.

Bintang Paris Saint-Germain yang dihias pelbagai warna itu memenangi anugerah pemain terbaik dunia untuk rekod kali ketujuh pada hari Isnin, dan CR7 memilih untuk tidak hadir majlis penyampaian selepas mengetahui lebih awal bahawa anugerah itu akan di luar jangkauannya kali ini.

Allegri bekerja dengan Ronaldo di Juventus pada musim 2018-19 ketika mereka memenangi Serie A bersama-sama pasangan itu bertemu semula pada musim panas apabila pakar taktik Tuscan itu kembali ke Turin, tetapi pemenang Ballon d’Or lima kali itu tidak lama kemudian pergi ke Manchester United .

Pertempuran epik CR7 dengan Messi telah mentakrifkan satu era bola sepak dan ramai pakar, pengurus, bekas dan pemain semasa telah mempertimbangkan selama bertahun-tahun mengenai perdebatan yang berkecamuk antara siapa yang lebih baik di antara keduanya. Dan kini, walaupun telah bekerja secara peribadi dengan pemain Portugis itu, Allegri telah pun  menamakan lawannya Messi secara muktamad sebagai nombor satu dunia.

Ditanya mengenai anugerah itu dalam sidang akhbarnya berikutan kemenangan ke atas Salernitana, bos Juventus itu menjawab: “Dalam Ballon d’Or mereka mengundi Messi, katakan pada peringkat teknikal Messi adalah yang terbaik di dunia.

“Selepas itu saya tidak tahu bagaimana mereka menilai Ballon d’Or.”

Ini juga bukan kali pertama pengurus Itali itu menunjukkan sikap tidak mementingkan CR7 kerana pemain Portugis itu sebenarnya telah bermain di bangku simpanan untuk perlawanan Serie A pertama musim ini dan, selepas perpindahannya ke Manchester United, pengurus 54 tahun itu kelihatan tanpa emosi dan sentimen mengenai pemergiannya. Yang boleh difahami dengan sempurna kerana, dalam beberapa bulan selepas pemergiannya, pemain senior dalam skuad sebenarnya telah menyatakan sentimen mereka bahawa penyerang Portugal itu sepatutnya pergi lebih awal kerana mereka merasakan kehadirannya sebenarnya telah melakukan ketidakadilan besar kepada pemain lain.

Allegri sendiri berkata pada masa itu: “Saya sama sekali tidak kecewa, kerana Cristiano membuat pilihannya dan perkara ini berlaku dalam hidup.

“Sivori, Platini, Del Piero, Zidane, Buffon – juara hebat – telah melalui Juventus dan juga ramai jurulatih. Begitulah kehidupan.

“Juventus kekal, yang merupakan perkara paling penting.

“Dalam tiga tahun ini dia memberikan sumbangannya kepada Juventus dan kini hidup diteruskan.”