Liga Perdana Berita

Pep Guardiola berkata pemain Manchester City yang mempunyai rekod rekod kelab, Jack Grealish mesti mencapai prestasi terbaik musim ini

Jack Grealish menyertai Manchester City dari Aston Villa untuk rekod Britain £100m pada musim panas; Pemain antarabangsa England, yang telah menjaringkan dua gol dalam 15 perlawanan setakat musim ini, boleh kembali daripada kecederaan untuk menentang bekas kelab di Villa Park pada hari Rabu.

Pep Guardiola berkata Jack Grealish mesti mempamerkan aksi terbaiknya pada baki musim ini tetapi telah memuji cara pembelian rekod kelab itu telah berjaya di Manchester City.

Pemain antarabangsa England, Grealish, 26, menyertai City dari Aston Villa dengan rekod Britain £100m pada musim panas dan boleh kembali dari kecederaan untuk menentang bekas kelabnya di Villa Park pada hari Rabu.

Dalam temu bual dengan Daily Telegraph yang diterbitkan pada hari Selasa, Grealish mengakui dia mendapati bermain di City lebih sukar daripada yang dia jangkakan sejak meninggalkan kelab zaman kanak-kanaknya, setelah menjaringkan dua gol dalam 15 penampilannya untuk kelab itu setakat ini.

Ditanya sama ada ia mungkin mengambil masa sehingga musim depan untuk Grealish beraksi pada prestasi terbaiknya, Guardiola berkata: “Saya tidak fikir begitu, kami akan menghadapi masalah! Kami perlu melihatnya sekarang, yang terbaik sudah tentu. Kami mempunyai enam atau tujuh bulan lebih awal daripada kita.

“Sama sekali tidak, saya tidak memikirkan yang terbaik dari Jack Grealish yang akan kita lihat musim depan. Saya mahu melihatnya musim ini!”

Pep Guardiola memberikan maklumat terkini mengenai kecergasan trio Manchester City Jack Grealish, Phil Foden dan Kevin De Bruyne dan membincangkan berdepan bos Aston Villa Steven Gerrard buat kali pertama.

Walaupun mahukan lebih, Guardiola gembira dengan impak awal Grealish di Stadium Etihad.

“Saya akan katakan dia menyelesaikan dengan sempurna. Saya fikir ia mudah kerana dia mengenali ramai pemain Inggeris di sini dan pemain lain kadang-kadang terlalu banyak (sic) orang yang baik,” tambah Guardiola.

“Ia tidak menjadi masalah, dia bermain dengan baik, dia perlu menyelesaikan untuk menyelesaikannya, untuk mencari apartmen sebenar untuk didiami. Anda sentiasa memerlukan sedikit masa.

“Jika anda menganalisis permainan [dan sama ada] dia bermain teruk. Sama sekali tidak. Dengan kualiti yang dia ada, sukar untuk bermain teruk. Tetapi cara kami bermain dan jangkaan setiap beberapa hari.

Ia berbeza sama sekali dengan apa yang dia ada. tinggal di Aston Villa. Tetapi dia melakukannya dengan sangat baik di sana.

“Komitmen dengan kelab adalah menakjubkan, pergi ke divisyen dua dia boleh tinggalkan [tetapi] untuk kekal di sana dan dinaikkan pangkat dan kemudian kekal di sana di divisyen pertama. Musim kedua di divisyen pertama adalah luar biasa.

“Kini dia kembali dari rehat antarabangsa kerana cedera dan kini diharapkan kembali selangkah demi selangkah ke prestasi terbaiknya.”

Menjelang perjalanan ke Villa, City menduduki tempat kedua dalam Liga Perdana, ketinggalan satu mata di belakang pendahulu liga, Chelsea, dan telah layak ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara dengan berbaki satu perlawanan.

Steven Gerrard menggesa penyokong Aston Villa untuk memberikan sambutan hangat kepada Grealish jika pemain tengah Manchester City itu bermain menentang kelab zaman kanak-kanaknya pada hari Rabu, selepas meninggalkan Villa dengan bayaran £100 juta pada musim panas.

Ketua jurulatih Aston Villa, Steven Gerrard menggesa penyokong Villa untuk memberikan sambutan hangat kepada Grealish jika bekas kapten kelab mereka cukup cergas untuk beraksi pada hari Rabu.

“Jack sangat layak menerima sambutan hangat. Saya tidak syak dia akan dapat itu, ini adalah kelabnya dan ia akan berlaku apabila kariernya berakhir kerana dia berada di sini sebagai seorang budak kecil,” kata Gerrard pada Selasa.

“Dia datang melalui akademi, kelab telah mendapat banyak manfaat daripada apa yang Jack telah berikan dan kami sangat mendoakan kejayaannya dari segi baki kariernya. Tetapi jelas sekali bukan esok untuk 90 minit!

“Saya dapat rasakan apa yang dia lalui kerana saya sendiri pernah berada di sana apabila anda mempunyai peluang untuk berpindah dari kelab anda.”