Liga Perdana Berita

Ancelloti menyamakan Real Madrid dengan Ferrari dan Everton dengan Fiat 500, menimbulkan kemarahan peminat Everton

Peminat Everton naik marah mendakwa bekas bos, Carlo Ancelotti, mengorek kelab itu apabila dia tanpa ragu-ragu mengakui ‘lebih baik memiliki Ferrari daripada Fiat 500’ selepas ditanya mengenai kesukaran membimbing Real Madrid. Nah, peminat yang marah sekurang-kurangnya harus gembira kerana bekas bos Itali itu tidak membuat perbandingan lain, seperti menyamakan Toffees dengan Morris Minor!

Ancelotti membuat pemergian mengejut dari Merseyside pada musim panas, dan kemudiannya dituduh melompat kapal sebaik sahaja bekas majikannya Real Madrid mahu dia kembali cepat ke Bernabeu.

Maklumlah, ramai penyokong Everton masih belum memaafkan Ancelotti kerana meninggalkan kelab itu dengan dingin dan menuju ke Real Madrid, dan kini nampaknya pelatih Itali itu telah menambah penghinaan kepada kecederaan selepas membuat perbandingan antara kedua-dua kelab yang pastinya tidak serasi dengan bekas peminatnya di kelab Inggeris itu.

Pelatih berusia 62 tahun itu menjawab dengan jawapan samar yang kini ramai percaya sebagai penggalian di bekas kelabnya.

Ancelotti menjawab: “Lebih baik memiliki Ferrari daripada Fiat 500.”

Musim pertama pengurus itu di Liga Perdana telah bermula dengan licin tetapi kemudian menghadapi kesukaran.

Pelatih Itali itu baru-baru ini diberi dana tambahan untuk membawa masuk Allan dan Abdoulaye Doucoure bagi memperkuatkan bahagian tengahnya, dan dia juga disatukan dengan bekas pemainnya di Real Madrid, James Rodriguez, yang sejak itu telah meninggalkan Everton untuk menyertai bekas bosnya di Bernabeu.

Selepas komen Ancelotti mula menjadi tular, peminat Everton membuang sedikit masa untuk melemparkan reaksi marah mereka kepada bekas pengurus mereka.

Seorang peminat mengatakan di Twitter: ‘Carlo melekatkan pisau ke #efc di sana!’

Seorang lagi, dengan sikap yang lebih lembut, melihat jenaka dalam situasi itu dan menulis: ‘Akhirnya sedikit kejujuran daripada Ancelotti.’

Penyokong lain, jelas tidak berpuas hati dengan rejim semasa dan kedudukan Everton di tangga ke-11, menambah: ‘Dan Fiat 500 ini telah rosak dengan Benitez di belakang roda!’

Bagi sesetengah orang, kata-kata Ancelotti diterima dengan cara lain. Seorang peminat percaya Ancelotti sebenarnya telah tergelincir dan secara tidak sengaja mengetepikan dirinya sebagai pengurus yang tidak cekap yang hanya boleh beraksi dengan pemain tahap ‘Ferrari’ yang ada padanya.

Pengguna Twitter @JohnH1gg menulis: ‘Secara tidak sengaja mengaku dia seorang pengurus s**t di sini.’

Walaupun dia mungkin hanya berjaya menamatkan saingan di tempat ke-10 dalam Liga Perdana musim lalu, Ancelotti kini menduduki tempat teratas Madrid dalam LaLiga, seperti keadaan sebenar, dengan Los Blancos satu mata di hadapan Real Sociedad telah bermain kurang satu perlawanan – dengan 30 mata daripada 13 perlawanan dan perbezaan gol yang unggul sebanyak 18.