Liga Super Malaysia Berita

Lesen kelab: 12 pasukan lulus, Melaka dan Sarawak United dapat lesen bersyarat

Sebanyak 12 pasukan yang bertanding di Liga Super 2021 telah lulus dan diberikan lesen kelab kebangsaan bagi membolehkan mereka beraksi dalam Liga Super 2022.

Mereka adalah Johor Darul Ta’zim (JDT), Kedah, UiTM FC, Melaka United FC, Perak FC, Sri Pahang FC, Selangor FC, Terengganu FC, KL City FC, Sabah FC, Penang FC dan PJ City FC.

Pengerusi First Instance Body (FIB) Pelesenan Kelab MFL, Sheikh Mohd Nasir Sheikh Mohd Sharif berkata, keputusan itu dibuat semasa mesyuarat Pelesenan Kelab pada 20 dan 21 Oktober 2021.

“Bagaimanapun, Melaka United diberikan lesen kebangsaan dengan sekatan; denda RM15k dan diberikan amaran kerana melanggar tarikh akhir penyelesaian pembayaran tertunggak mereka membabitkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) iaitu pada 30 September 2021.

“Pembayaran denda yang dipersetujui haruslah dijelaskan pada 20 Nov 2021 dan mereka dikehendaki menghantar bukti pembayaran kepada Pelesenan Kelab MFL dan jika tidak, perkara tersebut akan dikemukakan kepada FIB Perlesenan MFL Club untuk tindakan selanjutnya.”

Melaka United juga gagal mendapatkan lesen AFC kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC.

10 pasukan Liga Super diberikan lesen AFC bagi membolehkan kelab-kelab ini bertanding dalam AFC 2022 sekiranya layak manakala Sri Pahang FC tidak memohon lesen AFC.

Lima pasukan yang bertanding di Liga Premier 2021 juga telah lulus dan diberikan lesen kelab kebangsaan oleh itu membolehkan mereka bertanding dalam Liga Super 2022 atau Liga Premier 2022 jika layak.

Lima kelab itu adalah Kelantan FC, Kuching City FC, Kelantan United FC, Negeri Sembilan FC dan PDRM FC dengan hanya Sarawak United FC diberikan lesen kebangsaan dengan bersyarat.

“Sarawak United FC harus menyerahkan pembayaran atau bukti penyelesaian atas hutang tertunggak mereka terhadap LHDN 2021 kepada Pelesenan Kelab MFL selewat-lewatnya pada 20 Nov 2021.

“FIB juga akan meminta lebih banyak maklumat kewangan dari Sarawak United FC kerana keraguan terhadap kemampuan pemegang lesen untuk terus mencetuskan kebimbangan berterusan sehingga akhir musim.

“Oleh itu, Pentadbiran Pelesenan Kelab MFL akan melakukan lawatan ke lokasi untuk tujuan siasatan selanjutnya.

“Sekiranya Sarawak United FC gagal bekerjasama atau memenuhi syarat dengan cara apa pun, perkara akan diajukan kepada FIB dan sekatan berdasarkan Artikel 2.4 Peraturan Kelab MFL 2021 boleh dikenakan termasuk tetapi tidak terbatas pada pemindahan larangan, penyingkiran ke pembahagian bawah dan pengeluaran lesen.”

Sarawak United juga gagal mendapatkan lesen AFC kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC.

Dalam pada itu, Sheikh Mohd Nasir berkata, setiap pasukan dinilai dan mematuhi enam kriteria utama, iaitu Sporting, Infrastruktur, Personal & Pentadbiran, Undang-undang, Kewangan dan Perniagaan yang dinyatakan dalam MFL Club Licensing Regulations Edition 2021.

“Lesen AFC dan kebangsaan yang diberikan hanya berlaku untuk satu musim untuk musim 2022 dan sepanjang musim, jika ada kelab yang didapati melanggar artikel yang terdapat dalam MFL Club Licensing Regulations Edisi 2021 atau atau mana-mana syarat untuk pengeluaran lesen tidak lagi dipenuhi, lesen mereka boleh ditarik balik.

“Sebagai langkah proaktif, MFL menuntut setiap pasukan menyerahkan surat pernyataan berkanun yang membuktikan bahawa mereka bebas dari sebarang pembayaran atau kelewatan membayar gaji, KWSP, LHDN dan Perkeso kepada MFL pada 15 Disember 2021, menjelang Liga Super dan Liga Premier 2022 yang akan datang.

“Sekiranya terbukti bahawa kelab-kelab yang telah memperolehi lesen untuk tahun 2022 dan mempunyai tunggakan gaji yang belum dapat diselesaikan dengan pemain dan pegawai pada akhir musim ini iaitu pada bulan November 2021 dan pada pengisytiharan berkanun mereka, maka larangan perpindahan pemain segera akan dikenakan kepada kelab masing-masing.”