Liga Perdana Berita

Pep Guardiola ingin meninggalkan Man City pada tahun 2023 untuk menguruskan pasukan kebangsaan

Pengurus Manchester City Pep Guardiola, yang dinilai oleh kebanyakan rakan sebaya, pakar dan pemain sebagai yang terbaik dalam bidangnya, ingin meninggalkan juara Liga Perdana Inggeris ketika kontraknya berakhir pada tahun 2023 kerana dia berhasrat untuk berehat sebelum menceburi bidang antarabangsa bola sepak, kata pelatih Sepanyol itu pada hari Rabu.

“Langkah selanjutnya adalah tim nasional, jika ada kemungkinan,” Guardiola dikutip oleh harian Sepanyol, Marca.

“Selepas tujuh tahun di kelab ini, saya rasa saya akan berehat. Saya perlu berehat setelah berada di suatu tempat bertahun-tahun dan juga berhenti untuk menilai apa yang telah kita lakukan dan cuba belajar dari pelatih lain.

“Sekiranya, selama proses berhenti ini, ada kesempatan untuk melatih pasukan kebangsaan maka saya rasa saya akan menginginkannya. Saya ingin melatih Kejuaraan Eropah atau Copa America atau Piala Dunia. Saya ingin mengalaminya.”

Walaupun trofi Liga Juara-Juara mengelakkannya di City setelah menjulang dua di Barca, Guardiola telah memenangi tiga gelaran liga untuk kelab Emirates dan banyak lagi dengan kelab sebelumnya diBayern Munich dan Barcelona sebagai pengurus. Dan, sebagai pemain, dia juga memenangi enam gelaran liga dan Piala Eropah 1992 bersama Barcelona, ​​selain telah menjaringkan lima gol dalam 47 pertandingan antarabangsa untuk Sepanyol.

Setelah kekecewaan segera mengenai pengumuman kapten England, Harry Kane, bahawa dia tidak akan meninggalkan Tottenham musim ini, berita dari Guardiola ini kemungkinan besar akan lebih merendahkan semangat pemilik kelab dan peminatnya.