Liga Perdana Berita

Aubameyang menghadapi pintu keluar Arsenal

Berita nampaknya menunjukkan bahawa Arsenal tidak akan bertahan dengan  Pierre-Emerick Aubameyang jika kelab lain berminat membeli kapten mereka musim panas ini.

Walaupun masih sebahagian besar dalam rancangan Mikel Arteta, pemain antarabangsa Gabon itu tidak lagi dianggap sangat diperlukan lagi kerana Arsenal ingin mengumpulkan wang melalui penjualan pada minggu terakhir jendela perpindahan.

Penyerang berusia 32 tahun itu tinggal dua tahun dalam kontrak yang ditandatangani pada September 2020 dan memperoleh sekitar £250,000 seminggu, sebab itulah tuntutan gajinya cenderung menjadi masalah bagi mana-mana pasukan yang berminat di Eropah di bawah wabak yang ditimbulkan sekarang. keadaan kewangan.

Aubameyang kehilangan dalam kekalahan Arsenal pada hari pembukaan di Brentford setelah menguji positif coronavirus dan tidak cukup cergas untuk memulakan permainan kekalahan pada hari Ahad dengan Chelsea di Emirates.

Bentuk pemain antarabangsa Gabon itu telah merosot dengan ketara pada tahun lalu, yang menghasilkan gol yang suram dengan 15 penjaringan dalam semua pertandingan musim lalu, berbanding 29 dan 31 dalam dua kempen penuh sebelumnya.

Dengan Alexandre Lacazette dan Eddie Nketiah pada tahun terakhir kontrak mereka, kedudukan penyerang adalah salah satu peranan yang paling mendesak untuk ditangani Arsenal ketika ini.

Lacazette dan Nketiah juga dapat pergi selama jendela perpindahan ini, dengan Nketiah, 22, lebih mungkin berangkat kerana usianya, tuntutan gaji yang lebih rendah dan potensi pengembangan yang lebih besar.

Brighton dan Crystal Palace telah menunjukkan minat terhadap Nketiah, yang merupakan penjaring rekod untuk pasukan bawah 21 tahun England. Pemain ini berusaha untuk kembali sihat sepenuhnya setelah mengalami kecederaan pergelangan kaki pada pra-musim.

Arsenal berharap untuk beberapa hari terakhir yang sibuk di pasar perpindahan ketika mereka berusaha untuk memuatkan beberapa pemain yang tidak dianggap penting untuk rancangan pembangunan semula Arteta di utara London.

Mereka telah menandatangani lima pemain pada musim panas ini, yang semuanya berusia 23 tahun ke bawah, tetapi hampir pasti perlu menjual sebahagian daripada skuad yang ada jika mereka ingin membawa lebih banyak rekrut.