Euro 2020 Berita

Impian Ronaldo hancur ketika gol kecemerlangan Hazard mengeluarkan Portugal daripada Euro 2020

Thorgan Hazard menjaringkan gol yang mengejutkan ketika Belgium mengakhiri pemerintahan Portugal sebagai juara Eropah dengan kemenangan sukar 1-0 di Seville.

Adik Eden Hazard menyelesaikan pertembungan 16-2016 Euro 2020 yang perlahan dengan usaha jarak jauh yang melambung pada separuh masa pertama.

Belgium kehilangan Kevin De Bruyne kerana cedera dan menghadapi tekanan bersama kerana Portugal, yang dipimpin oleh Cristiano Ronaldo, mara selepas rehat tetapi bertahan untuk menang 1-0.

Walau pun perjumpaan yang sangat dihebohkan itu gagal memenuhi penagihannya tetapi Portugal menghasilkan permainan yang menarik di mana hantaran Raphael Guerreiro yang hampir berjaya adalah peluang terbaik mereka.

Belgium berjaya menyelamatkan diri dari serangan akhir untuk menempah suku akhir menentang Itali.

Separuh masa pertama adalah perselingkuhan dengan sedikit peluang dan ancaman gol kecil sehingga Thorgan Hazard menyalakan peraduan dengan kualiti terbaiknya.

Pemain Portugal Diogo Jota mempunyai peluang awal ketika dia dimasukkan ke dalam kotak oleh Renato Sanches tetapi dia melakukan rembatan kaki kiri ke arah gawang.

Belgium tidak melihat gol sehingga minit ke-20 ketika Hazard yang lebih muda itu mencuba nasib dari jarak jauh tetapi Diogo Dalot menyekat.

Pemain jimat Portugal, Cristiano Ronaldo, yang ingin mengalahkan Ali Daei sebagai pencetak gol paling produktif dalam sejarah bola sepak antarabangsa, membariskan sepakan percuma pada minit ke-24 tetapi Thibaut Courtois menolak usaha kerasnya. Dalot juga berpeluang tetapi ditandai offside sebelum melakukan sepakan melebar.

Permainan nampaknya berliku-liku menjelang selang waktu ketika Thorgan Hazard melesat keluar untuk meletakkan Belgium di depan.

Romelu Lukaku menahan bola ke dalam kotak sebelum diberikan kepada adik dari dua saudara Hazard yang berada 20 ela.

Pemain Borussia Dortmund itu berhubung dengan pemanduan sengit yang membelok dan menipu Rui Patricio.

Itu mengubah corak permainan dan Belgium mengancam lagi beberapa saat kemudian dan memaksa Ruben Dias untuk memotong jarak canggung ke arah golnya sendiri. Patricio kali ini disimpan dengan selesa.

Namun ketika mereka berada di puncak, Belgium terpaksa mundur pada awal babak kedua kerana pemain utama De Bruyne terpaksa cedera. Pemain Manchester City itu masih merasakan kesan dari cabaran sebelumnya dari Paulinha dan kelihatan kecewa ketika dia mengakui kekalahan dan digantikan oleh Dries Mertens.

Ronaldo merasakan peluang dan melakukan rembatan yang disekat sebelum bergabung dengan Dalot untuk mencipta peluang untuk Jota tetapi penyerang Liverpool itu gagal.

Courtois kemudian menyelamatkan tandukan dari pemain gantian, Joao Felix dan Ronaldo terkena tembakan dengan sepakan percuma.Permainan menjadi ceria seiring berjalannya waktu. Terdapat tanda-tanda jelas kekecewaan Portugis ketika Pepe ditangkap kerana berjaya menangkap Eden Hazard dengan tangannya. Pengadil telah berusaha untuk berhenti bermain pada masa itu setelah Lukaku turun dengan kecederaan kepala.