LaLiga Berita

Sergio Ramos mengesahkan meninggalkan Real Madrid dengan pertukaran percuma

Kapten Los Blancos yang berusia 35 tahun, Sergio Ramos, yang telah bersama Real Madrid sejak 2005, akan berangkat pada akhir kontraknya musim panas ini, dengan kelab La Liga mengumumkan pada hari Rabu malam bahawa mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada pemain pertahanan pada hari Khamis, diikuti dengan sidang media.

Kenyataan ringkas di laman web kelab berbunyi:

“Real Madrid C. F. mengumumkan bahawa esok, Khamis 17 Jun, pukul 12:30 malam, akan diadakan upacara penghormatan dan perpisahan institusi kepada kapten kami Sergio Ramos, yang akan dihadiri oleh presiden kami Florentino Perez.

Sergio Ramos kemudian akan muncul di hadapan media dalam sidang media maya.”

Ramos muda tiba di Bernabeu 16 tahun yang lalu setelah bertukar dari Sevilla dan terus bertahun-tahun mengukir karier yang gemilang untuk dirinya sendiri dan juga mencipta sejarah yang gemilang bagi Los Blancos, memenangi lima gelaran La Liga, empat mahkota Liga Juara-Juara sebagai Copa Del Rey dua kali.

Semasa waktunya di ibukota Sepanyol, dia juga memenangi Piala Dunia 2010 dengan Sepanyol bersama dengan Kejuaraan Eropah berturut-turut pada 2008 dan 2012.

Kempen yang baru saja diselesaikan menyaksikan kecederaan melandakan kapten Madrid ketika dia bermain 21 kali, dengan Madrid kalah dalam perlumbaan gelaran kepada saingan bandar, Atletico, sementara juga keluar di peringkat separuh akhir Liga Juara-Juara.

Ramos akan menjadi ejen bebas dan sejumlah kelab ternama sudah dilaporkan berminat untuk menandatanganinya, antara lain PSG, Sevilla, Manchester United dan Manchester United, antara lain.