Serie A Berita

Amaran Jose Mourinho tentang Granit Xhaka ketika bintang Arsenal mendekati perpindahan ke Roma

Pemain tengah Switzerland, Granit Xhaka, nampaknya siap untuk bergabung dengan AS Roma dalam waktu terdekat setelah menyetujui perjanjian dengan Giallorossi, tetapi bekas penjaga gol Roma, Fernando Orsi, sama sekali tidak yakin tentang kemampuan pemain Arsenal itu.

Orsi bingung mengapa kelab lamanya begitu berminat untuk menandatangani pemain tengah Arsenal, Granit Xhaka sebagai football.london memahami bahawa pemain antarabangsa Switzerland itu telah menyetujui kontrak lima tahun dengan kelab Itali itu kerana dia berharap dapat bekerjasama dengan Jose Mourinho.

Ternyata Mourinho, yang dipecat oleh pesaing Arsenal, Tottenham, pada bulan April, telah melakukan kontak berkala dengan pemain tengah Swiss itu dalam beberapa minggu terakhir kerana pindah ke Roma, dan Xhaka sekarang nampak akan mengakhiri hubungan lima tahunnya dengan Arsenal di dalam masa terdekat untuk menyertai Roma, tetapi bekas penjaga gol Roma, Orsi tidak yakin dengan apa yang akan dibawa oleh bintang Switzerland itu ke Stadio Olimpico.

Orsi berkata di sebuah stesen radio Itali: “[Granit] Xhaka adalah pemain tengah kotak-ke-kotak, tetapi dia tidak memiliki dinamisme yang hebat.

“Pemain itu tidak meyakinkan saya sepenuhnya, dia tidak menarik.

“Dia fizikal, dia tidak menyelesaikan masalah pasukan, tetapi dalam pasukan dia bagus.”

Walaupun mempunyai karier yang naik dan turun di Arsenal, Xhaka telah menjadi pemain tetap di bawah ketiga-tiga pengurus yang pernah mengendalinya – Arsene Wenger, Unai Emery dan Mikel Arteta, yang menjadikan satu kenyataan yang memberi petanda baik bagi pemain tengah itu.

Pemain berusia 28 tahun itu berharap dapat menjadi pemain biasa di XI pertama Roma di bawah pengurus barunya, Mourinho, dan jika dilihat dari komen lalu yang dibuat oleh jurulatih Portugal itu, nampaknya pasti pemain tengah itu dapat menjadi sebahagian tetap dalam rancangan masa depannya.

Bercakap pada tahun 2019, Mourinho berkata: “Xhaka adalah orang utama di seluruh lini tengah Arsenal, anda tidak akan dapat melihatnya kecuali saya meminjamkan sebelah mata saya.

“Tanpa dia, Arsenal hilang. Dia adalah pemimpin. Ingat, kesalahan dilakukan oleh manusia.”