piala dunia Berita

Sergiño Dest dari Barcelona menjaringkan gol antarabangsa pertamanya untuk AS

Pemain Barcelona Sergiño Dest menjaringkan gol antarabangsa pertamanya dengan rembatan 25-ela yang menakjubkan, sementara Sebastian Lletget menyumbang dengan dua gol babak kedua dan Brenden Aaronson menjaringkan gol pada minit ke-53 ketika pasukan AS mengalahkan Jamaica 4-1 dalam perlawanan persahabatan pada malam Khamis di Austria.

Jamal Lowe tersekat satu-satunya gol untuk Jamaica pada minit ke-70 menerusi serangan balas, melepasi penjaga gol Zack Steffen melalui hantaran dari Andrew Gray.

Gol luar biasa Dest datang tepat setelah dia menerima hantaran tepat di separuh Jamaica, menggiring bola melewati dua pemain dan kemudian melengkung bola dengan cemerlang melewati penjaga gawang dari jarak 25 ela.

Dest, 20 tahun dengan enam penampilan antarabangsa, bermula di bek kiri walaupun kebanyakannya bermain sebagai pemain sayap kanan dan pemain sayap sekali-sekala di Barcelona, ​​di mana dia berada di musim pertamanya dan menjaringkan dua gol pertamanya hujung minggu lalu menentang Real Sociedad.

Perlawanan AS-Jamaica itu juga menyaksikan Christian Pulisic kembali ke barisan AS buat pertama kalinya sejak Oktober 2019 dan bermain pada babak pertama. Oleh kerana pandemi coronavirus, ini hanyalah pertandingan ketiga pada tarikh perlawanan Fifa untuk pasukan AS sejak November 2019.

Pasukan Amerika sudah dalam persiapan untuk separuh akhir Liga Bangsa-Bangsa menentang Honduras pada bulan Jun dan permulaan kelayakan Piala Dunia pada bulan September, sudah mempunyai tujuh kemenangan dan seri dalam lapan perlawanan terakhir mereka – mengalahkan lawan 23-3 dalam memenangi empat persahabatan berturut-turut.