Bundesliga Berita

Ketua Bayern Munich Rummenigge mendedahkan Guardiola membuatnya menangis

Bos Manchester City Pep Guardiola menghabiskan tiga tahun yang berjaya di Bundesliga dan sangat terkenal dengan hierarki kelab, dengan Ketua Pegawai Eksekutif Bayern Munich Karl-Heinz Rummenigge mengatakan Pep Guardiola membuatnya menangis bila Pep memberitahunya bahawa dia ingin meninggalkan kelab pada tahun 2015.

Guardiola menghabiskan tiga musim bersama Bayern, memenangi tiga gelaran Bundesliga, dua DFB-Pokals, Piala Super UEFA dan Piala Dunia Kelab sehingga Catalan akhirnya memutuskan dia perlu mencari cabaran baru, sehingga berpindah ke Etihad pada 2016.

Rummenigge berkongsi pandangan mengenai hubungan istimewa mereka dengan CEO Bayern Munich itu mengatakan bahawa mereka menikmati “persahabatan sejati” dan dia telah menjadi emosional ketika mendengar Pep ingin keluar dari Bayern Munich untuk mencari sesuatu yang baru dan segar.

Rummenigge memberitahu Bild:

“Suatu petang saya akan selalu ingat: Pada bulan November 2015, ketika makan bersama, dia memberitahu saya bahawa dia harus meninggalkan kelab. Dia memerlukan cabaran baru. Pep bermain dengan kad terbuka sejak awal. Ia adalah malam yang penuh emosi; dia menangis, saya juga menitiskan air mata. Itu tidak dapat dilupakan bagi saya.”

Rummenigge berkongsi bagaimana pasangan itu menghabiskan banyak bersama minum wine.

“Pep, hari ini lebih baik kamu tinggalkan kereta kamu dan bawa pulang,” dia teringat.

“Dia benar-benar boleh dipercayai, orang yang hebat dengan siapa anda dapat bersenang-senang.

“Pep dan saya saling mengirim teks, dia bukan peminat WhatsApp. Kami saling menulis surat pada Krismas dan Malam Tahun Baru, kami selalu berkomunikasi. Persahabatan sejati telah berkembang.”

Bekas kapten Philipp Lahm juga membuka kenangan serupa mengenai bos City, setelah menikmati kebangkitan akhir karier di bawah kendalian Guardiola, setelah berpindah dari tempat bek kanannya ke lini tengah.

“Dia mempertajamkan pemahaman setiap pemain untuk kedudukannya dan menjelaskan bagaimana seluruh pasukan harus bermain,” kata Lahm.

“Pada musim gugur karier saya, itu jelas merupakan perbincangan yang ideal bagi saya.”

Guardiola telah dikaitkan dengan kepulangan ke Bayern ketika Niko Kovac dipecat di pertengahan musim lalu, tetapi tetap di City sementara raksasa Munich itu menunjuk pemenang treble akhirnya Hansi Flick.