LaLiga Berita

Ter Stegen berprestasi menghantar Barca ke final Piala Supercopa de Espana

Penjaga gol Barcelona Marc-Andre ter Stegen menyerlah dengan persembahan yang luar biasa lengkap dengan kepahlawanan dan aksi penyelamatan gol yang hebat semasa waktu bermain biasa dan penentuan tendangan penalti untuk memastikan Barcelona melepasi Real Sociedad menerusi penalti pada hari Rabu untuk mencapai final Supercopa de Espana, dengan Lionel Messi yang cedera memerhatikan di luar.
Tandukan Frenkie de Jong disamakan dengan sepakan penalti dari Mikel Oyarzabal, yang kemudian ketinggalan dalam penentuan tembakan penalti, dengan itu adalah salah satu daripada dua penyelamatan penting yang dibuat oleh Ter Stegen sebelum pemain berusia 21 tahun, Riqui Puig mengirim penalti kelima dan penentu .
“Saya tidak mahu mengambil satu tetapi kami memerlukan satu lagi dan saya melangkah ke depan,” kata Puig.
Barca mara untuk bertemu sama ada Real Madrid atau Athletic Bilbao pada final hari Ahad, ketika Messi dijangka akan kembali tersedia, walaupun jurulatih Ronald Koeman berwas-was.
“Kita harus menunggu,” katanya.
Pasukan Koeman masih mempunyai beberapa halangan untuk mengatasi dalam perlumbaan gelaran La Liga mereka tetapi mereka kian bertambah baik, sekarang dengan sembilan perlawanan tanpa kalah dan dengan trofi dalam genggaman mereka.
Ini adalah tahun kedua format baru Piala Super Sepanyol, dengan empat pasukan saling bermain di separuh akhir dan final.
Athletic Bilbao dan Real Sociedad bergabung setelah mara ke final musim lalu Copa del Rey, yang masih belum dimainkan, sementara Barcelona menamatkan perlumbaan ke Madrid di La Liga. Versi musim lalu di Arab Saudi menghadapi beberapa kontroversi, dan semifinal tahun ini berada di Cordoba dan Malaga kerana wabak itu, dan final akan dimainkan di Seville.