LaLiga Berita

Messi memukau ketika kebangkitan Barcelona berterusan

Nasib Barca telah berubah ketika kedua-dua Messi dan Griezmann menjaringkan dua gol seorang, dengan jimat Barca menjadikannya empat gol dalam tiga perlawanan untuk mempelopori kebangkitan Blaugrana setelah pembongkaran Granada 4-0 menjadikan mereka berada dalam empat mata dari puncak La Liga

Barcelona kian memulih ketika Messi menjaringkan dua gol untuk menjadikannya empat gol dalam tiga perlawanan sejak pergantian tahun ini dan kebangkitannya bertepatan dengan peningkatan pasukan juga, dengan ini merupakan kemenangan ketiga Barca berturut-turut.

Blaugrana sekarang bolih melihat pemimpin liga, Atletico Madrid, walaupun pasukan Diego Simeone kini memiliki tiga perlawanan yang belum di main lagi atas tangan Barca ketika perlawanan mereka menentang Athletic Bilbao ditunda kerana cuaca buruk.

“Kami lebih tenang,” kata jurulatih Barca, Ronald Koeman. “Kita harus tetap rendah hati, untuk terus berusaha dan menang.”

Gol kedua Messi, tendangan bebas yang berjaya menggagalkan tembok pertahanan Granada, muncul di antara dua penjaringan dari Antoine Griezmann, yang juga menikmati kebangkitan semula bentuk peribadi setelah 18 bulan yang sangat mengecewakan di Camp Nou.

Mengenai jimat Argentina itu, ada yang bertanya-tanya adakah Messi akan menemui semula yang terbaik berikutan permulaan musim yang tidak disangka-sangka tetapi sumbangan terakhirnya menjadikannya penjaring terbanyak di liga dengan 11 gol.

Jika dilihat kembali, kini sudah jelas bahawa pemulihan bentuk pemain berusia 33 tahun itu selalu bergantung kepada dirinya untuk menemui semula motivasi dan fokus sendiri setelah percubaan yang gagal untuk meninggalkan Camp Nou musim panas lalu yang telah pun mengecewakannya.

Bos Barca, Ronald Koeman juga harus diberi penghargaan untuk peremajaan pemain seperti Griezmann, Ousmane Dembele dan Frenkie de Jong, yang semuanya telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam perlawanan baru-baru ini.

“Sejak hari pertama, interaksi saya dengan Leo baik,” kata Koeman. “Dia telah melakukan yang terbaik untuk menjaga bentuknya, untuk membantu pasukan, seperti semua orang yang dia telah berjuang sedikit untuk satu tempoh, tetapi baru-baru ini dia baik.

“Kita sudah biasa, jika ada beberapa permainan di mana dia tidak menjaringkan gol, akan ada beberapa orang yang tidak akan senang, tapi bukan aku, tidak akan pernah.”

Semestinya adalah mereka yang menyedari bahawa ini sama sekali tidak terdengar seperti orang kurang ajar yang sama, pengurus yang bingung yang telah masuk segera setelah pemergian Quique Setien musim lalu dan menyanyikan lagu yang berbeza mengenai Messi yang harus melalui langkah baru untuk menjaga kehadirannya di XI teratas, selain tidak mempunyai hak istimewa yang diberikan kepadanya selama ini. Sepertinya bos Belanda kini terpaksa merendahkan diri, menjadi penyokong Messi yang diakui sendiri akhir-akhir ini.

Pemulihan Barcelona masih mempunyai jalan yang panjang, dengan Koeman berharap satu belok di jalan telah di lalui dan pada masa yang tepat, dengan 16 perlawanan terakhir Liga Juara-Juara menentang Paris Saint-Germain akan datang bulan depan dan sebahagian besar kalendar liga masih belum dimainkan.

Gol pertama Barca bernasib baik, dengan pelepasan Roberto Soldado yang mengendurkan bola ke belakang kepada Griezmann, yang melepaskan tembakan melalu Rui Silva.

Griezmann juga menghasut gol kedua dengan pemain Perancis itu melaju ke pinggir kawasan sebelum melakukan perpindahan ke Messi yang dapat menjumpai halaman tambahan yang di perlukan untuk beralih ke kaki kirinya dan melengkung ke rumah menerusi rembatan tepat.

Messi kemudian menjadikannya gol ketiga untuk Barca dari posisi yang sama, tepat di tepi kotak, kali ini dengan bola di tempat tendangan bebas. Pedri telah dikacau secara provokatif dari masuk ke dalam kotak dan Messi melepaskan tendangan bebas yang dihasilkan dengan rendah dan masuk ke sudut kanan.

Griezmann secara terang-terangan menyelesaikan pembongkaran Granada untuk menjadikannya empat untuk Barca, melepaskan tembakan dengan umpan dari Dembele ke pintu gol.

Dengan hampir setengah jam tersisa dan misinya telah selesai dengan sempurna, Messi berjalan keluar dari padang untuk menikmati baki minit dalam ketenangan dan kesunyian kerana semua yang patut di sebut telah dinyatakan dengan penuh semangat di lapangan.