Liga Super Malaysia Berita

Pulau Pinang lantik Tomas Trucha sebagai jurulatih baharu

Pulau Pinang dilaporkan telah melantik Tomas Trucha sebagai ketua jurulatih bagi menghadapi saingan Liga Super musim depan.

CEO Pulau Pinang FC, Dr Amar Pritpal Abdullah berkata Trucha dilantik berdasarkan pengalaman luas yang dimiliki jurulatih dari Republik Czech itu.

“Pengalaman yang dimiliki beliau memberi keyakinan kepada PFC,” katanya kepada Bernama.

“Malah beliau juga dibantu oleh Manzoor Azwira Abd Wahid sebagai Penolong Ketua Jurulatih.

“Saya percaya dengan gandingan mantap kedua-dua jurulatih berpengalaman ini mampu membawa pasukan ke arah yang lebih cemerlang dalam Liga Super.”

Trucha menandatangani kontrak selama setahun dan akan memulakan latihan rasmi bersama pemain pada 16 Dis ini.

Dalam pada itu, Manzoor Azwira berkata kehadiran Trucha akan membantu pasukan Pulau Pinang melakukan penambahbaikan dari segi corak permainan dan taktikal agar mampu bersaing dalam kempen Liga Super yang lebih kompetitif.

Beliau berkata perbincangan terperinci akan diadakan bagi menentukan hala tuju pasukan apabila Trucha tiba di Malaysia nanti.

“Saya akan berbincang dengan beliau mengenai pendekatan yang dibawa ke atas Pulau Pinang dan tindakan selanjutnya dalam mengemudi pasukan ini kelak.”

Pelantikan Trucha juga dibuat disebabkan Manzoor Azwira tidak mempunyai lesen kejurulatihan profesional (Pro A) seperti yang diwajibkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bermula musim depan.

Pasukan Pulau Pinang terpaksa mencari ketua jurulatih baharu setelah rayuan mereka untuk mengekalkan Manzoor Azwira ditolak oleh FAM.

Trucha memulakan karier sebagai jurulatih seawal usia 25 tahun mempunyai pengalaman luas ketika menggalas tugas di Eropah sebelum menimba pengalaman baharu dengan beberapa pasukan di Afrika.