Liga Perdana Berita

Gary Neville percaya Tottenham dan Chelsea bersengketa serius dan Liverpool mungkin bukan juara Liga Perdana Inggeris

Di podcastnya, Gary Neville menegaskan Liverpool mungkin tidak akan menjadi juara Liga Perdana musim ini dan mempertimbangkan kemungkinan perlumbaan kejuaraan Jose Mourinho lawan Frank Lampard sebagai gantinya.

“Adakah musim di mana Jose Mourinho dan Frank Lampard saling bertanding dalam pertandingan gelaran? Saya fikir Liverpool akan melarikan diri, tapi tidak sekarang, bukan dengan kecederaan Virgil van Dijk,” katanya.

Neville juga melepaskan beberapa pemikiran tentang perjuangan Manchester City ketika Spurs mengakhiri puncak Liga Perdana pada hujung minggu setelah kemenangan 2-0 ke atas Manchester City dengan strategi yang baik pada hari Sabtu. Ini adalah pertama kalinya mereka mengakhiri hari atas puncak sejak Ogos 2014.

Kemenangan pasukan Mourinho membuat pertembungan yang sangat dinanti-nantikan dengan Chelsea pada hujung minggu depan, secara langsung di Sky Sports, kerana pasukan Lampard juga menemui lonjakan bentuk yang menyegarkan yang mendorong mereka berada dalam jarak dua mata dari Tottenham. Kemenangan kelima berturut-turut Chelsea di Newcastle memperpanjang larian tak terkalahkan mereka di semua pertandingan hingga 12 perlawanan dan telah menaikkannya sebentar ke puncak sehingga Tottenham mengatasi mereka sementara dalam perlumbaan ke puncak.

Bercakap sebelum kemenangan Liverpool ke atas Leicester yang membawa mereka setara dengan Spurs, Neville mengatakan di The Gary Neville Podcast:

“Saya gembira untuk hari Ahad depan dengan Chelsea bermain Tottenham.

“Ini musim yang menarik. Kami fikir Chelsea mungkin menarik pada awal musim kerana mereka mempunyai skuad muda yang menarik – sepertinya Frank Lampard mulai mendapatkannya dengan betul. Dia masih mencari pasukan terbaiknya pada awal beberapa perlawanan untuk dicuba dan sesuai dengan semua orang. Ada pemain tertentu yang tidak sesuai tetapi sekarang mereka dan dia mula mengusahakannya. Mereka kelihatan cukup kuat.

“Adakah musim di mana Jose Mourinho dan Frank Lampard saling bertanding dalam perlumbaan gelaran? Saya fikir Liverpool akan melarikan diri, tetapi tidak sekarang, bukan dengan kecederaan Virgil van Dijk. Itulah yang menjadi penukar permainan dan mendedahkan mereka lebih banyak lagi.”

Walaupun masih di awal kempen, City sudah terduduk di separuh bawah meja Liga Perdana, dengan hanya menjaringkan 10 gol dalam lapan perlawanan Liga Perdana musim ini sementara mereka telah menjaringkan 27 pada tahap yang sama musim lalu.

“Perkara terbesar bagi saya adalah dalam peralihan,” kata Neville.

“Mereka tidak secepat mendapatkan bola. Pasukan lebih selesa bermain melewati mereka dan mengambil risiko. City dulu di atas anda seperti ruam ketika kehilangan bola atau hanya akan mengalami serangan – tetapi kurang dari sebelum ini.

“Ederson tidak kelihatan selesa di gawang, dia melakukan kesalahan yang tidak akan dia buat beberapa musim lalu. Nampaknya terlalu banyak bergantung pada Kevin De Bruyne. Ada yang tidak betul.

“Pep nampaknya sedang mencari kombinasi yang tepat. Beberapa musim lalu, anda dapat melepaskan pasukan: Sane, Sterling, Aguero, De Bruyne, Silva, Fernandinho, Kompany – anda dapat mengetahui apa yang akan terjadi pada setiap pertandingan.

“Saya tidak merasakan lagi bahawa kelancaran dan kesinambungan sudah cukup.”