Liga Perdana Berita

Cara Edinson Cavani melayan kakitangan PSG mengatakan semuanya

Edinson Cavani bergabung dengan barisan Red Devils di jendela perpindahan musim panas setelah tamat kontraknya di Paris Saint-Germain, kelabnya selama tujuh musim terakhir.

Dikenali seluruh dunia sebagai salah satu penyerang bola sepak yang paling hebat, kini nampaknya aksi kelas Cavani tidak diperuntukkan hanya untuk lapangan, tetapi telah terungkap bahawa dia sebenarnya merupakan lambang utama kerendahan hati dan integriti sejati dalam kehidupan nyata.

Selama tempoh tujuh tahun di Paris Saint-Germain, pemain Uruguay ini menjadi sungguh rapat dengan kebudayaan kelabnya dan mengembangkan hubungan dengan semua orang di kelab Parisienne, tidak kurang juga orang-orang di belakang tabir yang selalu diabaikan.

Petikan dari autobiografinya, El Matador, oleh Romain Molina, menjelaskan keakraban yang dimiliki Cavani dengan kelab, dan memberikan pandangan yang berharga dan memanaskan hati tentang jenis orang yang sebenarnya.

“Suatu hari, dia melakukan sessi fotographi untuk Hugo Boss, yang merupakan penaja PSG,” ekstrak itu berbunyi.

“Pada akhir penggambaran, Cavani meminta rujukan kostum yang dia suka. Jurugambar memberitahu dia boleh mengambilnya, seorang pengurus jenama mengesahkannya.

“Tetapi Cavani menolak taran percuma itu, menjelaskan bahawa dia memperoleh banyak wang dan dia tidak perlu diberi hadiah. Dia hanya ingin tahu rujukan untuk membeli yang sama.

“Dia mengambil dua dan di Hugo Boss, ini adalah pertama kalinya kami melihat pemain PSG melakukan itu. Ini sedikit muslihat. Tetapi hanya Cavani yang melakukannya.

“Dia sering pergi dan makan dengan pekerja kelab dan bukan ‘bintang-bintang’. Dia selalu berbicara dengan wanita pembersih, dengan pembantu rumah tangga.

“Adakah anda menyedari bahawa Cavani menghabiskan sebulan di kampung halamannya di Salto ketika bercuti? Di tengah musim sejuk di sana! Sudah 7 darjah dan dia sampai di sana dengan bas daerah.

“Enam jam perjalanan! Apabila anda memperoleh €16 juta setahun, itu tidak biasa.”

Ini hanya beberapa petikan yang merangkumi kerendahan hati dan integriti watak Cavani sebagai seorang manusia dan bukan hanya pemain luar biasa bola sepak. Seorang model teladan pasti sesuai untuk orang lain untuk mencontohi tingkah laku mereka di luar padang. Tidak ada rasa khayalan atau keagungan diri. Tiada gembar-gembur. Tidak ada perhatian dalam kemasyhuran dan kekayaan.

Hanya kerendahan hati yang tulus dan hati untuk menjaga mereka yang menempuh jalan hidup yang biasa.