Liga Perdana Berita

Victor Orta tetap tidak setuju dengan Marcelo Bielsa mengenai Raphinha

Pengarah bola sepak Leeds United, Victor Orta, terus-menerus berpegang pada pandangannya dengan menegaskan bahawa jurulatih terkenal Argentina dan bos kelabnya sekarang, Marcelo Bielsa, telah menjadi kunci bagi kedatangan kebanyakan pemain kelab itu sejak kedatangan

Leeds United menandatangani pemain sayap Brazil, Raphinha, pada tarikh akhir perpindahan musim panas dari Rennes, mengakhiri jendela dengan empat penambahan kualiti untuk pasukan pertama mereka. Dan jurulatih Whites, Bielsa, mendakwa selepas menandatangani bahawa pemain seperti Raphinha memilih kelab, bukan pengurus, dan enggan mengakui bahawa kehadirannya di Elland Road memainkan peranan dalam keputusan pemain Brazil untuk pindah ke Yorkshire.

“Bagi saya dia salah, benar-benar salah. Bagi saya salah satu sebab pemain memilih Leeds United adalah untuk Marcelo Bielsa,” kata Orta kepada Yorkshire Evening Post, yang memuji keputusan Raphinha kepada ketua jurulatih yang rendah hati dan bukannya status dan sejarah kelab.

“Kami cuba menjelaskan kepada mereka bagaimana dia dapat meningkatkan level mereka, bagaimana dia dapat menjadikan mereka lebih baik, bagaimana ia dapat menempatkan mereka di tingkat berikutnya, di peringkat internasional. Kami mempunyai 200 contoh macam mana dia meningkatkan prestasi pemain.

“Salah satu hal yang menjadi dasar keputusan adalah kehadirannya. Sejujurnya banyak membantu saya. Saya boleh menggunakan banyak karier yang dia ubah dan ia akan berterusan.”

Walaupun Leeds dari segi sejarah tidak diragukan lagi adalah sebuah kelab besar, tidak banyak pemain yang akan bersetuju untuk bergabung dengan mereka musim panas ini walaupun baru-baru ini mereka kembali ke penerbangan teratas Inggeris setelah lama tidak hadir selama bertahun-tahun.

Namun walaupun Bielsa tidak mempunyai resume yang mengagumkan, dengan Kejohanan Olimpik musim panas 2004 adalah kali terakhir dia memenangi sebarang barang perak sebelum bekerja dengan Leeds, reputasinya dan kemampuannya tidak dapat disangkal dan luar biasa memberikan yang terbaik dalam pemain bercakap banyak, yang menarik Raphinha dan yang lain pada musim panas ini.