LaLiga Berita

Real Madrid akan membuat tawaran untuk Erling Haaland pengganti sempurna untuk Karim Benzema ‘jika percubaan untuk menandatangani Kylian Mbappe gagal’

Real Madrid dilaporkan mengalihkan perhatian mereka kepada penyerang bintang Borussia Dortmund, Erling Haaland jika mereka gagal dalam usaha mereka untuk menandatangani dinamo Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe.

Raksasa LaLiga telah lama mengagumi Mbappe tetapi wabak coronavirus melemahkan kesan kewangan yang secara serius menghalang rancangan mereka musim panas ini.

Los Blancos masih berniat untuk memikat pemain berusia 21 tahun yang mengagumkan itu dari Parc des Princes tetapi juga melihat bintang Dortmund Haaland sebagai pilihan yang sangat menarik sebagai rancangan alternatif, menurut Marca, dengan laporan itu muncul di halaman depan akhbar Sepanyol pada hari Selasa pagi, dengan tajuk utama yang berbunyi: ‘Haaland jika Mbappe tidak datang.’

Mbappe kini memasuki dua tahun terakhir kontraknya di Perancis dengan PSG jelas terdesak untuknya menyetujui syarat baru.

Haaland dilaporkan dilihat sebagai pilihan pengganti yang sempurna – dan pastinya lebih murah daripada Mbappe – untuk penyerang semasa Karim Benzema yang akan berusia 33 tahun pada bulan Disember, sementara Luka Jovic yang di tandadatangani untuk 62 juta pound telah gagal memberikan kesan di Bernabeu.

Haaland memperoleh hatrik yang menakjubkan dalam Liga UEFA Nations di mana Norwegia mengalahkan Romania 4-0 pada hari Ahad untuk menjadikannya 51 gol dalam 48 perlawanan terakhirnya untuk kelab dan negara.

Dia sangat terkait dengan perpindahan ke Manchester United sebelum beralih ke Dortmund awal tahun ini dan United dilaporkan masih berminat pada pemain berusia 20 tahun itu.