La Liga Berita

Suarez menipu dalam peperiksaan pasport?

Seluruh dunia bola sepak harus sedar sekarang bahawa kontroversi dan Luis Suarez adalah teman bedah gembira.

Dengan sengaja dikeluarkan untuk bola baling di Piala Dunia, menggigit lawan lebih dari sekali dengan kehausan kelawar transylvannia, didapati bersalah kerana melancarkan penderaan perkauman kepada Patrice Evra di masa awalnhya di Liverpool – ini adalah beberapa insiden yang lebih buruk penyerang Uruguay telah menjadi mani dalam dekad yang lalu.

Diumumkan pada Selasa bahawa pihak berkuasa Itali sedang menjalankan siasatan ke atas pemain berusia 33 tahun itu kerana kemungkinan telah menipu untuk lulus ujian bahasa Itali dengan bantuan gurunya di Perugia.

Peperiksaan Itali adalah prasyarat langkah pertama untuk menerima pasport sebelum berpindah ke Juventus, langkah yang sejak itu ditinggalkan, dari Barcelona.

Suarez terbang ke Perugia untuk mengambil ujian menjelang kemungkinan perpindahan dari Barcelona ke Juventus dan lulus tugas ‘B1’.

Oleh kerana Juventus ketika ini tidak memiliki tempat tersisa untuk pemain bukan EU dalam skuad mereka, penyerang Uruguay itu perlu menjadi warga negara Itali untuk bergerak ke Stadium Allianz. Isteri penyerang adalah pemegang pasport Itali.

Polis kewangan Itali dan Pejabat Pendakwa Perugia meneliti tuntutan yang mungkin Suarez mempunyai pengetahuan sebelumnya mengenai isi peperiksaan, sehingga hasilnya dapat ditentukan sebelumnya.

Sejauh ini, belum ada tuduhan langsung melakukan kesalahan terhadap individu mana pun dan tidak ada tuduhan yang ditekan.

Satu kenyataan dari Pejabat Pendakwa Perugia berbunyi:

“Semasa siasatan yang dimulakan pada bulan Februari 2020 oleh polis kewangan Perugia mengenai perkara yang berbeza di universiti untuk warga asing di Perugia, beberapa penyelewengan telah muncul dalam ujian bahasa Itali yang dihadapi oleh pemain bola sepak Uruguay, Luis Alberto Suarez Diaz pada 17 September untuk mendapatkan kewarganegaraan Itali (pasport).

“Dari penyiasatan itu telah menunjukkan bahawa subjek ujian sebelumnya telah dipersetujui dengan calon dan bahawa markah telah diputuskan terlebih dahulu walaupun pada hakikatnya, semasa pelajaran bahasa Itali dalam talian yang dibuat oleh guru universiti, pemain itu menunjukkan pengetahuan asas mengenai bahasa Itali.

“Hari ini korps tentera kewangan polis sedang merampas dokumen di pejabat universiti untuk memastikan kesalahan yang disebutkan di atas dan menyampaikan maklumat jaminan atas jenayah pelanggaran kerahsiaan rasmi dan kepalsuan ideologi yang dilakukan dalam tindakan awam oleh pegawai awam dan yang lain.”

Suarez tidak mungkin akan berpindah ke Juve dan hampir mengesahkan perjanjian dengan Athletico Madrid, dengan juara Itali, Juventus dilaporkan telah membuat perjanjian untuk mendapatkan kepulangan bekas penyerang mereka, Alvaro Morata dari Atletico Madrid sebagai gantinya.