Liga Perdana Berita

Arsenal: Pierre-Emerick Aubameyang akhirnya sambung kontrak baharu

Pierre-Emerick Aubameyang akhirnya berkomitmen untuk tetap berada di Gunners dan menandatangani kontrak lumayan baru yang dilihat sebagai dorongan utama untuk projek pembinaan semula pengurus Mikel Arteta.

Penyerang teratas berusia 31 tahun Arsenal telah menandatangani perjanjian hingga 2023 bernilai awal £ 250,000 seminggu yang boleh naik hingga £300,000 dengan bonus termasuk dalam kontrak.

“Akhirnya selesai, saya sangat gembira dapat tinggal di sini,” kata Aubameyang.

“Ini rumah saya. Ia adalah hari yang hebat. Saya mahu menjadi legenda Arsenal dan meninggalkan legasi. Inilah masanya untuk bekerja banyak tetapi yang pasti saya akan memberikan yang terbaik, seperti biasa.”

Aubameyang memasuki pusingan Arsenal pada Januari 2018 dengan perpindahan £56 juta dari Borussia Dortmund dari Bundesliga, tempat pembiakan beberapa pemain bola sepak muda terbaik di Eropah dan telah menjaringkan 72 gol yang menakjubkan dalam 112 perlawanan.

Dan Aubameyang berada dalam keadaan sempurna dan menakjubkan sejak Arteta mengambil alih tugas sebagai pengurus Arsenal pada Disember tahun lalu.

Dia memimpin pasukan Gunners ke kejuaraan Piala FA yang pada gilirannya membawa mereka ke tempat di Liga Europa musim ini. Dia juga menjaringkan gol mengejutkan dalam kemenangan Community Shield Arsenal ke atas Liverpool dan menjaringkan gol dalam kemenangan mereka ke atas Fulham pada hari pembukaan Liga Perdana.

Tetapi pada akhir musim 2019-20, Aubameyang nampaknya kelihatan tidak senang dengan masa depan Arsenal jangka panjangnya dan ingin melihat musim panas yang bercita-cita untuk merekrut Arteta.

Bercakap setelah dia menjaringkan dua gol dalam kemenangan akhir Piala FA Arsenal 2-1 ke atas Chelsea, dia berkata: “Saya sebenarnya tidak memikirkan perkara ini. Saya hanya ingin menikmati ini bersama lelaki dan mengambil trofi.”

Tetapi Arteta memang mengawasi musim panas yang berani di London utara – Arsenal menukar Willian dengan perpindahan percuma dari saingan London, Chelsea dan juga pemain pertahanan Gabriel Magaljaes dari Lille.

Dani Ceballos juga bergabung kembali dengan pinjaman sepanjang musim dari Real Madrid sementara pemain seperti David Luiz dan Bukayo Saka telah menandatangani kontrak baru di Arsenal.

Tetapi keputusan Aubameyang untuk tetap di Arsenal adalah permata mahkota karya musim panas Arteta.

Dia bahkan menggoda pengumuman itu pada hari Selasa pagi, menge-tweet gambar jam pasir untuk mengirim peminat Arsenal ke dalam kegembiraan.

Pasukan Arteta seterusnya dalam aksi Liga Perdana pada perlawanan akhir Sabtu menentang West Ham.