Liga Perdana Berita

‘Saya takut untuk Pogba’ – McClaren mengenai Van de Beek mencabar kedudukan jimat Man Utd

Donny van de Beek akan melengkapkan perpindahan ke Old Trafford dari Ajax dan telah diberitahu untuk mengecewakan susunan yang sudah ada dalam skuad Ole Gunnar Solskjaer untuk menimbulkan cabaran serius untuk kedudukan Paul Pogba di United, menurut Steve McClaren, yang mengatakan orang Perancis itu dapat membayar untuk kekurangan konsistensinya.

Di ambang menutup peralihan £40 juta ke Old Trafford dari Ajax, dengan pemain tengah berusia 23 tahun itu dilaporkan akan melakukan kontrak lima tahun dengan Red Devils, setelah muncul sebagai salah satu prospek muda paling cerah di Eropah sejak beberapa tahun kebelakangan ini di Johan Cruyff ArenA. Dia sebelumnya juga pernah dikaitkan dengan Real Madrid dan Barcelona, tetapi akhirnya memutuskan untuk meneruskan kariernya dengan Manchester.

Bruno Fernandes dan Pogba bertanggungjawab terutamanya untuk mengisi peranan kreatif utama dalam barisan Ole Gunnar Solskjaer musim lalu, dengan Fred, Nemanja Matic dan Scott McTominay berperanan sebagai pemain tengah bertahan.

Ketibaan Van de Beek yang akan datang mungkin akan menyaksikan Solskjaer mengubah rombongannya, dan McClaren takut Pogba boleh menjadi orang yang akan dipaksa memberi peluang kepada pemain Belanda itu kecuali dia mula membuktikan bahawa dia dapat Berjaya dalam permainannya secara berkala.

McClaren telah membandingkan gaya permainan Van de Beek dengan legenda dan bos Chelsea Frank Lampard, sementara juga memuji Solskjaer kerana meningkatkan persaingan untuk tempat-tempat yang menuju ke kempen penting untuk kelab.

“Van de Beek seperti Frank Lampard pada masa kejayaannya; dia masuk ke dalam kotak, skor, membantu, catatan golnya satu daripada tiga hebat. Dia pemain yang sangat baik,” kata McClaren kepada talkSPORT.

“Dia agak mirip dengan Fernandes tetapi saya rasa Fernandes berjaya mendapatkannya, di mana Van de Beek berada di dalam kotak Fernandes akan menjemputnya – Manchester United tidak memilikinya sebelumnya.

“Satu-satunya yang mungkin saya takutkan, dan perdebatan yang telah berlangsung sebentar, adalah Paul Pogba. Kerana anda tidak dapat memainkan Van de Beek sebagai pengendali, memegang pemain tengah, dia harus menjadi ‘lapan’ atau ‘sepuluh’, dan pada masa ini Pogba adalah ‘delapan’ dan Fernandes adalah ‘sepuluh’.

“Manchester United berharap dapat mengadakan banyak perlawanan dengan Liga Juara-Juara, dan lain-lain dan Ole tahu anda memerlukan skuad yang kuat, jadi mungkin, mungkin dia mendapat tiga daripadanya sehingga dua dapat bermain dalam setiap perlawanan.

“Tetapi mungkin kerana ketidakkonsistenan Pogba dan Ole menginginkan lebih banyak konsistensi di sana, Ole meletakkan tentangan untuk Pogba. Pada masa ini tidak ada yang mencabar Pogba di posisi itu dan Van de Beek akan mencabarnya dan mencabar Fernandes.

“Dengan Pogba, ada pemain hebat di sana tetapi anda sudah dapat mencari cara untuk mendapatkannya dari setiap pertandingan dan sepanjang 90 minit.

“Saya rasa Pogba telah menjadi pemain yang jauh lebih baik sejak dia kembali. Nampaknya Fernandes telah membakar semangatnya, dia mempunyai seseorang yang boleh dia mainkan dan sekarang Van de Beek juga masuk.

“Anda memerlukan persaingan di peringkat teratas. Saya rasa itulah yang dibawa oleh Van de Beek ke Manchester.”