Premier League Berita

Bos Arsenal Mikel Arteta merancang untuk menggunakan kekuatan Chelsea melawan mereka

Dua pengurus muda Liga Perdana yang paling menjanjikan, walaupun masih kurang berpengalaman, Mikel Arteta dari Arsenal dan Frank Lampard dari Chelsea, akan bertanding di Wembley pada pusingan akhir Piala FA pada hari Sabtu – dan pemain Sepanyol itu mendesak pasukannya untuk meniru, dan mengikuti jejak saingan mereka.

Gunners bersiap untuk menentang Blues di Wembley pada hari Sabtu dalam permainan yang akan memainkan peranan besar dalam menentukan musim debut kedua bos baru di bekas kelab mereka, dengan pasukan Arteta menghadapi tekanan yang lebih besar ketika mereka mencari kelayakan Eropah, setelah menduduki tempat keempat di belakang tempat keempat Chelsea di tangga teratas Liga Perdana.

Mengemukakan tawaran untuk membuat rancangan jangka panjangnya lebih jelas untuk penyokong, bekas pemain tengah Everton telah mengeluarkan sasaran yang melibatkan minda yang menang yang telah membawa kejayaan tetap di Stamford Bridge.

Ketika mengajukan pertanyaan apakah dia ingin meniru mentaliti itu di Arsenal, Arteta berkata:

“Sudah tentu. Mereka [Chelsea] mempunyai beberapa pemain inti yang sangat penting dalam pasukan yang menang dan ini adalah sesuatu yang memberi pentas untuk menjadi konsisten.

“Bagaimanapun, mereka mempunyai beberapa pengurus, pemain dan struktur yang sangat baik di kelab bola sepak.

“Sebelum mereka bukan pasukan yang menang dan mereka berjaya mengubah fikiran itu dan meyakinkan pemain, dan bahkan memberi tekanan kepada semua orang di kelab bahawa satu-satunya tujuan adalah untuk menang. Apabila itu berlaku, semua orang tampil lebih baik.

“Saya rasa kami mempunyai beberapa pemain inti yang sangat bagus. Kami perlu menambahkan perkara-perkara tertentu tetapi kami mempunyai kemampuan esok dan kemungkinan memenangi trofi sehingga memberitahu bahawa kami sudah dekat.”

Peminat Arsenal tidak sabar untuk mengatasi saingan lama mereka setelah kehilangan kelayakan Liga Juara-Juara, tetapi Lampard memang bertekad untuk memenangi musim positif dengan trofinya yang pertama dalam pertunjukan pertamanya sebagai pengurus.

Berbual dengan BBC Football Focus, Lampard berkata:

“Saya telah mendengar bagaimana ada lebih banyak lagi kepentingan permainan ini untuk Arsenal, dan idea itu membimbangkan saya. Kita mesti meletakkan diri di bawah tekanan. Ini adalah permainan besar bagi Chelsea.”

Dan menambah:

“Ini membimbangkan saya bahawa kita sebagai kelab, sebagai satu pasukan, berfikir bahawa kita mencapai sesuatu minggu lalu dengan menduduki tempat teratas empat.

“Kami gembira dengan itu tetapi sekarang sudah hilang. Kami tidak mempertimbangkan apa artinya untuk Arsenal – kami ingin memenangi perlawanan.

“Saya sudah berada dalam permainan ini dalam masa yang singkat tetapi saya telah bermain selama bertahun-tahun dan saya tahu apa yang saya mahukan sehingga berada di final. Ia perlu ditekan; kami harus terus maju. Kami tidak boleh berlayar ke final. Anda kalah begitu.

“Perasaan kalah sebagai pengurus lebih buruk daripada sebagai pemain kerana anda memikul lebih banyak tanggungjawab – tetapi perasaan menang lebih baik.”