La Liga Berita

Barcelona akan melengkapkan perpindahan untuk penyerang tengah Brazil pada hari Rabu

Barcelona siap untuk menandatangani kontrak pemain remaja Sao Paulo, Gustavo Maia minggu depan, menurut laporan. Pemain berusia 19 tahun yang sensasi itu dikaitkan dengan pasukan berwajaran tinggi Eropah, Liverpool dan Atletico Madrid, dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Penyerang tengah berbakat, Maia telah menarik perhatian besar kerana penampilannya yang mengagumkan dalam Piala Bola Sepak Remaja Sao Paulo pada bulan Januari dan gergasi Catalan itu cepat bertindak dengan merundingkan klausa pilihan pertama untuk remaja itu – deposit £880,000 yang diharapkan Sao Paulo akan terima minggu ini.

Akhbar Sepanyol Sport mendakwa operasi itu akan menjadi perjanjian tertutup pada hari Rabu depan dengan kedua-dua kelab akan membincangkan bagaimana baki £ 3.1 juta akan diselesaikan.

Laporan itu selanjutnya menyebut ‘Gustavo Maia akan menjadi pemain Barcelona musim depan’ tanpa mengira wabak coronavirus menunda perkara. Barcelona telah diarahkan untuk menandatangani perjanjian penyerang dengan persetujuan dari para pengarah.

Sementara itu, di hujung timbangan yang lebih tinggi, legenda Camp Nou, Rivaldo, berpendapat Barcelona harus menandatangani semula Neymar dan bukannya mengeluarkan wang yang mereka sukar untuk mengumpulkan untuk penyerang Inter Milan, Lautaro Martinez, dalam jendela perpindahan yang akan datang.

Pasukan Quique Setien dengan putus asa mencari pelbagai pilihan untuk meningkatkan kedudukan mereka musim panas ini dengan Neymar dari Brazil dan penyerang Argentina, Martinez, sebagai pilihan terbaik seterusnya dalam senarai pendek perpindahan mereka, tetapi Rivaldo berpendapat Barcelona akan bijak menandatangani semula Neymar sebagai gantinya.

“Klausa pembebasan Lautaro Martinez baru-baru ini berakhir, jadi Internazionale kini dapat meminta lebih banyak wang untuk menjualnya dan, nampaknya, mereka ingin memperpanjangkan kontraknya dan menyimpannya di kelab,” kata Rivaldo kepada Betfair.

Bagi Netmar, Rivaldo mengatakan:

“Menurut berita baru-baru ini, Leonardo sekarang mungkin berminat untuk merundingkan perpindahan bintang Brazil itu dari PSG.

“Saya percaya Neymar bergabung dengan Lionel Messi akan membantu Barcelona menjadi pasukan sensasi yang memenangi banyak gelaran beberapa tahun lalu.

“Neymar akan menjadi pemain terbaik untuk Barcelona kerana dia akan memberi semangat kepada skuad dan memberi alternatif yang baik untuk memutuskan perlawanan, yang membolehkan Messi berehat sesekali.”