La Liga Berita

Laporan: Messi Mahu Barcelona Menghilangkan Orang Ini Musim Panas Ini

Lionel Messi dilaporkan telah meminta Blaugrana untuk melepaskan pengarah sukan mereka Eric Abidal menjelang musim 2020-21.

Abidal dan Messi adalah rakan sepasukan yang rapat bermain bersama Barcelona selama enam tahun sejak 2007, bersama-sama merangkul empat gelaran La Liga dan dua trofi Liga Juara-Juara ketika mereka membantu kelab Catalans naik ke peringkat teratas.

Abidal didiagnosis menderita barah hati pada tahun 2011 pada tahun-tahun terakhir kariernya bermain bola sepak dan setahun kemudian pemain pertahanan Barcelona yang terkenal menjalani pembedahan pemindahan hati. Barcelona berada di tengah-tengah permainan tuan rumah ketika Abidal dibaringkan di teater operasi. Rupanya seluruh Nou Camp, termasuk Messi dan seluruh rombongan, dan hampir 90,000 penonton bertepuk tangan untuk Abidal menunjukkan sokongan mereka.

Dua tahun selepas pembedahan besar, Abidal bersara dari bola sepak profesional sebagai pemain Olympiacos, di mana dia bermain untuk tahun terakhir kariernya yang dihiasi.

Hubungan peribadi antara Messi dan Abidal pada tahun-tahun awal jelas lebih daripada sekadar profesional kerana hanya beberapa tahun kemudian, ketika Abidal dituduh melakukan pemindahan hati yang haram, Messi kuat menyokong mantan rakan sekerjanya. Dan semuanya berjalan lancar di antara keduanya sehingga Abidal kembali ke Nou Camp kali ini sebagai pengganti Roberto Fernandez sebagai pengarah sukan kelab pada 2018.

Malangnya sejak itu, bekas pemain pertahanan Lyon telah dipilih sebagai orang kanan dan kolaborator Josep Maria Bartomeu, presiden Barcelona yang kini dituduh melakukan rasuah dan menjadi pelakon utama yang bertanggungjawab atas kejatuhan kelab itu baru-baru ini. Bartomeu secara terang-terangan dituduh politik dalaman dan penandatanganan tidak perlu yang tidak membantu Messi dan rakan sepasukannya dalam musim ini.

Salah satu tuduhan yang paling mengejutkan terhadap presiden adalah bahawa Bartomeu telah mengontrak perkhidmatan beberapa agensi media sosial di belakang tabir dalam tindakan diam-diam untuk memalukan Messi dan lain tokoh utama Barcelona yang lalu dan sementara sambil menggambarkan dirinya sebagai penyelamat kelab.

Berita itu disahkan kemudian ketika enam anggota dewan mengundurkan diri dari jawatan masing-masing setelah menulis surat bersama yang mendedahkan bahawa mereka dipaksa menafikan bahawa presiden tidak melantik ajensi media sosial luar untuk memfitnah kelab itu.

Kemerosotan persahabatan antara Messi dan Abidal tercetus ketika Abidal secara terbuka mengkritik skuad Barca yang menyatakan bahawa pemain-pemain mereka malas di bawah pengurusan Ernesto Valverde dan itulah sebabnya kelab terpaksa memecat bos Sepanyol itu. Messi langsung menyinggung sangkaan yang melibatkannya dengan tuduhan itu dan tidak bertolak ansur dengan komen Abidal yang diumumkan kepada media Sepanyol dan sebagai pembalasan, dia menggunakan media sosial untuk membantah bekas rakan sepasukannya.

Menurut laporan baru-baru ini di Diaro GOL, Messi yang merasa kecewa telah meminta Barcelona untuk menyingkirkan Abidal dan Bartomeu.

Barcelona berada dalam kebingungan sejak masalah dalaman ini muncul, dengan beberapa laporan menyatakan bahawa Messi mungkin meninggalkan Barcelona musim ini kerana dia muak dengan politik dan korupsi yang menyerang kelab itu.