Eropah Berita

Ronaldo: Isteri Figo, jet peribadi, pesta liar!

Dari laporan oleh Goal.com, dan Daily Mail, UK:

Fabio Capello, mantan pelatih Real Madrid, mengatakan bahawa pemain bola sepak terhebat yang pernah dilatihnya adalah bekas penyerang Brazil, Ronaldo. Dia juga menambah bahawa Ronaldo juga pemain yang menyebabkannya paling banyak masalah.

Ronaldo, pemenang Piala Dunia 2002, secara meluas dianggap sebagai salah satu permainan terbaik. Dia menghabiskan lima tahun kerjayanya bermain di Real Madrid antara tahun 2002 dan 2007, dengan jurulatih Itali Capello tiba pada tahun 2006 untuk menghabiskan setengah musim dengan pemain Brazil itu.

“Dia biasa mengadakan pesta dan macam-macam. Suatu ketika, Van Nistelrooy menghampiri saya dan berkata, ‘jurulatih, bilik persalinan berbau seperti alkohol’.”

Pada masa itu, peminat Madrid telah berseru untuk mendapatkan trofi perak setelah sesuatu masa lama kekeringan.

“Ketika Ronaldo pergi ke Milan, kami mulai menang,” tambahnya. “Tetapi jika kita bercakap mengenai bakat maka dia adalah yang terbaik. Tanpa keraguan.”

Capello menegaskan bahawa kedua-duanya tidak ada sebarang rasa buruk di antara mereka berdua sepanjang masa mereka bersama di ibu negara Sepanyol, menyatakan bahawa pasangan itu bercakap dengan “mesra dan senang” setiap kali mereka berjumpa.

Roberto Carlos, satu lagi rakan bekas Brazil dan Madrid Galactico, baru-baru ini mencadangkan jurulatih Vicente del Bosque membiarkan pemain berlatih pada waktu petang pada hari Isnin dan Selasa kerana mereka masih pulih dari kegiatan keterlaluan pada masa rehat hujung minggu mereka.

Luis Figo cepat membantah, “Saya tidak ingat pernah berlatih pada waktu petang dengan Vicente del Bosque,” kata Figo. “Roberto adalah kawan saya dan anda harus mencintainya sebagai dirinya.”

Carlos telah berkata bahawa Jose Antonio Camacho [salah satu pengganti Del Bosque] hanya bertahan selama ’10 hari’ sebagai pelatih Real Madrid kerana dia telah memberitahu para pemain bahawa mereka harus berlatih pada pukul 7 pagi.

Dia juga mengatakan bahawa jurulatih Brazil, Vanderlei Luxemburgo, berlangsung hanya tiga bulan kerana dia mengambil bir dan anggur dari meja makan malam sebelum perlawanan.

Carlos juga teringat bertemu Zinedine Zidane, Figo dan David Beckham di ruang berlepas peribadi di lapangan terbang Madrid selepas perlawanan di mana masing-masing akan mempunyai jet peribadi yang menunggu untuk menerbangkan mereka ke suatu tempat, walaupun harus kembali berlatih pada hari berikutnya.

Harta tanah rumah mewah di kejiranan Moraleja di utara Madrid adalah tempat di mana kebanyakan Galacticos membawa kereta-kereta Audi milik kelab mereka pulang selepas latihan – melalui lalu lintas lewat petang sekiranya Carlos bolih dipercayai. Estet eksklusif di situ adalah tempat di miliki olih penyerang Brazil yang hebat.

Pesta di rumah Ronaldo memang legenda dan juga segera menarik perhatian besar dari rancangan rencana TV Sepanyol yang membawa kehidupan peribadi selebriti negara itu ke ruang tamu negara setiap hari Jumaat dan Sabtu malam.

Pesta ulang tahun Ronaldo setiap bulan September adalah kemuncak kalendar Galactico. Presiden Perez berusaha keras untuk melindungi pemainnya daripada pendedahan publisiti yang buruk. Tetapi ada had seberapa besar pemain seperti Ronaldo sebetulnya pedulikan.

Dalam satu pertukaran antara Ronaldo dan presiden – yang difahami telah berlangsung dalam pertemuan yang dipanggil oleh Perez di sebuah hotel eksklusif Madrid, dengan Carlos juga hadir, presiden itu berkata kepada Ronaldo: “Mengapa kamu tidak sentiasa di rumah seperti Figo?”

Ronaldo sendiri telah berulang kali bertahun-tahun bahawaå balasannya kepada Perez adalah: “Sekiranya saya ada di rumah apa yang dimiliki Figo di rumah, saya juga tidak akan meninggalkan rumah itu.” Komen itu merujuk kepada isteri supermodel Figo, Helen Svedin.

Ronaldo, kini berusia 43 tahun, adalah pemegang saham utama dalam pasukan La Liga, Real Valladolid yang memiliki 82% pada April 2020.