Liga Perdana Berita

Liga Perdana ‘menyetujui pengambilalihan £300 juta Newcastle United’

Berita dari The Sun mengatakan bahawa liga telah memberikan lampu hijau untuk konsortium yang disokong oleh Saudi untuk mengambilalih di St James Park.

Sekiranya benar, langkah itu akhirnya akan menamatkan pemilikan kontroversi selama 13 tahun Mike Ashley terhadap kelab itu, sesuatu perkembangan yang akan disambut oleh banyak peminat.

Dana Pelaburan Awam Arab Saudi, yang dipimpin oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman, akan mengambil alih 80 peratus saham Newcastle.

Sekiranya semuanya dilaporkan dengan baik, pemilik 10 peratus Amanda Staveley akan memimpin konsortium itu, yang juga termasuk pengusaha Britain yang berjutawan, saudara-saudara Reuben, yang juga akan memiliki 10 peratus saham.

Yang tersisa untuk diselesaikan sekarang adalah pemindahan yuran, kerana Newcastle bersiap sedia untuk melanjutkan apa yang mereka harapkan akan menjadi era baru yang makmur.

Nampaknya penundaan selama ini mengenai pengambilalihan disebabkan pegawai Liga Perdana menumpukan fokus untuk memulakan Project Restart ketika mereka berusaha untuk menyambung musim tanpa penundaan lagi.

Seperti yang dijangkakan, ada beberapa penentangan terhadap pengambilalihan itu, dengan pengkritik menyoroti sejarah hak asasi manusia Arab Saudi, bersama-sama dengan tuduhan yang berkaitan dengan penyiaran acara sukan secara penstriman haram dengan kotak hitam beoutQ. Namun, nampaknya ketua Liga Perdana Inggeris tidak mendapat alasan untuk menghalang pengambilalihan itu berlaku.

Pengumuman dijangka dibuat pada atau sekitar 1 Jun dengan tanggungjawab untuk melakukannya terpulang pada Newcastle.

Pada minggu-minggu berikutnya sejak pengambilalihan pertama kali dilaporkan, Newcastle dengan cepat dikaitkan dengan sejumlah pengurus dan pemain berprofil tinggi, termasuk Mauricio Pochettino.

Bagaimanapun, bos Steve Bruce sedang menunjukkan bahawa dia masih mahu menjadi sebahagian daripada masa depan kelab.

“Saya dalam kegelapan seperti kebanyakan orang lain, dan untuk itu, saya sangat gembira, kerana saya tidak dapat mengulasnya,” kata Bruce kepada Sky Sports di Mirror.

“Tidak layak membicarakannya kerana saya benar-benar tidak tahu.”

Pengurus berusia 59 tahun itu menambah: “Jika itu bagus untuk Newcastle, dan kelab akan berusaha bersaing dengan pasukan-pasukan ini, menjadi sebahagian daripadanya akan menjadi luar biasa.

“Saya ingin melihatnya, dan saya ingin menjadi sebahagian daripadanya.”

Newcastle menderita kehinaan dua degradasi di bawah Ashley tetapi mereka berharap dapat pulih jika pengambilalihan selesai secara rasmi.