Liga Perdana Berita

Memperkenalkan ‘aplikasi simulasi orang ramai’ untuk peminat bersorak dari rumah sendiri

Dengan perlawanan yang akan berlangsung di belakang pintu tertutup ketika Liga Perdana kembali, kelab dilaporkan telah mengadakan perbincangan mengenai rancangan berfikir ke depan untuk membantu mengatasi kekurangan suasana di stadium ketika perlawanan dimainkan.

Dengan peminat tidak dibenarkan menghadiri pertandingan untuk masa yang akan datang kerana masalah keselamatan berkaitan dengan wabak, yang menjadi perhatian utama kedua-dua kelab dan liga itu adalah bagaimana kekurangan penyokong dan kebisingan di dalam stadium semakin dikurangkan ketika disalurkan ke televisyen boleh memberi kesan negatif kepada suasana dan kegembiraan yang dihasilkan yang akan membuat penggemar tidak senang hati.

Pertandingan di belakang pintu tertutup kurang suasana dan cenderung bukan tontonan terbaik yang ideal untuk ditonton melalui layar TV, tetapi kelab mempertimbangkan idea yang berani untuk mengatasi masalah ini.

The Mail melaporkan bahawa Liverpool, Manchester City dan Arsenal semua telah mengadakan perbincangan dengan syarikat teknologi Jerman, hack-CARE, yang aplikasinya membenarkan para peminat menyumbang suara orang banyak.

Aplikasi myapplause menawarkan empat pilihan interaksi kepada pengguna – bersorak, bertepuk tangan, menyanyi, dan bersiul yang dengan itu membolehkan kelab menyiapkan aplikasi di mana-mana hujung stadium mereka untuk kemudian memainkan suara yang dihasilkan oleh peminat yang mengoperasikan aplikasi, dengan fleksibiliti untuk mengubah suai jumlah sokongan dari rumah dan di luar.

Di samping itu, kelab juga dapat memainkan suara di kawasan-kawasan yang berlainan, dengan potensi untuk mensimulasikan tuan rumah dan tempat lawan, jika perlawanan tidak boleh dilakukan di tempat-tempat yang neutral.

Aplikasi ini hanya memerlukan 0.1 saat untuk mengeluarkan suara dari aplikasi pengguna di kediaman mereka sendiri ke stadium, dengan keupayaan untuk meraikan gol hampir dalam masa nyata.

Lebih cepat dan lebih kerap klik peminat pada setiap pilihan juga menghasilkan suara yang lebih kuat, dan sehingga 1 juta peminat dapat menggunakan aplikasi tersebut pada satu-satu masa.

Dua kelab Bundesliga telah menguji teknologi dengan tujuan untuk menggunakannya pada perlawanan mereka sendiri ketika aksi bola sepak akhirnya kembali ke Jerman.

Kelab-kelab Liga Perdana tidak akan dikenakan bayaran untuk menggunakan aplikasi ini, sementara para peminat perlu membayar hanya satu kali bayaran £1 untuk muat turun awalnya.

Mungkin juga ada bahagian pendapatan dari hack-CARE, yang bertekad untuk meningkatkan profil mereka dengan mendapatkan sisa Liga Perdana.

Syarikat boleh menawarkan pakej ke seluruh bahagian, atau membuat perjanjian individu dengan kelab yang berminat.

Sky Sports telah menyarankan agar mereka berencana untuk menawarkan pilihan kepada penonton untuk memiliki suara orang banyak di latar belakang, tetapi aplikasi myapplause dapat memberikan cara kepada para peminat untuk tetap terlibat dalam pertandingan melalui cara maya.