LaLiga Berita

‘Rasuah terbukti’ di Barcelona

Komplot yang semakin meruncing dalam perang saudara menggegarkan Barcelona ketika mantan naib presiden Emili Rousaud menyokong pendiriannya dan menggandakan tuduhan rasuah di Camp Nou ketika keadaan di Blaugrana terus memburuk.

Segera setelah pengumuman Barcelona pada hari Isnin bahawa mereka akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Rousaud setelah dakwaannya rasuah di kelab itu, Rousaud seterusnya mengeluarkan kenyataan melalui Mundo Deportivo yang mengatakan kesediaannya untuk pertempuran di mahkamah jika perlu. Dia adalah salah satu daripada enam anggota dewan Josep Maria Bartomeu untuk meletak jawatan minggu lalu.

Ia berbunyi: “Untuk satu-satunya tujuan untuk menanggapi pengumuman yang dibuat oleh jurucakap FC Barcelona tentang mengajukan aduan jenayah terhadap saya atas pernyataan yang dibuat mengenai kes yang disebut ‘BarcaGate’, saya ingin mengatakan yang berikut:

“1. Kewujudan rasuah di dalam kelab terbukti dalam kenyataan bahawa telah terbukti bahawa kontrak antara syarikat berkaitan …

“2. Kenyataan yang saya buat mengenai perkara ini benar dan dapat dibuktikan; pendapat yang saya nyatakan benar-benar berasas, yang memungkinkan saya untuk mengatakan bahawa aduan yang diumumkan tidak mempunyai dasar apa pun.

“3. Sayangnya, ketika saya menyedari kelab tentang penyelewengan ini, ia menjadi penyebab pengunduran diri saya. Namun, tidak dapat dipandang rendah bahawa ada kewajiban moral – dan hukum – untuk melaporkan tindakan tidak wajar yang secara terbuka merupakan kejahatan.”

Oleh itu, Rousaud mengesahkan bahawa perkara itu telah diserahkan kepada wakil sahnya dan menyatakan bahawa dia “tidak pernah mempersoalkan kehormatan kelab tercinta dan pekerjanya”.

Kedudukan presiden kelab, Bartomeu, telah menjadi lemah dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana pertembungan nyata dengan Lionel Messi mengenai pelbagai isu seperti masa depan pemain bintang di kelab dan pengendalian pemotongan gaji yang tidak kemas yang diberikan kepada skuad sebagai tindak balas terhadap pandemi koronavirus yang mencerminkan buruk pada imej pemain.

Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elias, Josep Pont, Jordi Calsamiglia dan Maria Texidor mengundurkan diri dalam kemelut politik yang berlaku.

Kemerosotan ruang lembaga di Barca nampaknya menjadi sangat menyedihkan yang bahkan mendorong calon presiden Victor Font, pemimpin kumpulan Si al futur yang berusaha untuk mengambil alih lembaga Camp Nou, untuk mengeluarkan surat terbuka pada hujung minggu yang mendakwa Barcelona berisiko “muflis ekonomi” dan “kemerosotan moral” telah berlaku di kelab.

Font, seperti Rousaud, secara terbuka menyoal pakatan Barca dengan syarikat PR 13 Ventures, yang didakwa telah melakukan kempen media sosial untuk membaiki imej Bartomeu sambil meremehkan pemain semasa dan bekas pemain yang mengkritik rejimnya. Kedua-dua Barcelona dan 13 Ventures telah menolak keras tuntutan tersebut.

Pada hari Isnin, Barcelona mengesahkan rombakan lembaga Bartomeu baru-baru ini.

Jordi Moix, Pau Vilanova dan Oriol Tomas mengambil taklimat naib presiden, dengan setiausaha lembaga pengarah Marta Plana dan David Bellver menjadi bendahari. Javier Bordas adalah pengurus yang bertanggungjawab untuk bola sepak pasukan pertama, dengan Xavier Vilajoana mengawasi Barca B, pasukan remaja dan bola sepak wanita.