Luar Negara Berita

Pedro – Juara untuk semua

Pedro Rodriguez adalah pemain untuk perlawanan besar dan beliau telah meninggalkan kesan untuk Chelsea apabila berjaya memenangi Liga Europa menewaskan Arsenal, di mana pemain Sepanyol tersebut menjaringkan gol kedua buat Chelsea dalam kemenangan 4-1.

Dengan kemenangan ini, Pedro menjadi pemain kelahiran Sepanyol pertama menjaringkan gol pada aksi final Liga Juara-Juara, Piala Super Eropah, final Piala Dunia dan kini final Liga Europa.

Apa yang lebih membanggakan adalah bintang Chelsea ini sudah mempunyai 25 trofi sepanjang karier profesional selaku pemain bola sepak.

Di Barcelona, beliau memenan ​​beliau memenangi lima gelaran La Liga, tiga gelaran Copa del Rey, empat piala Supercopa de Espana, tiga Liga Juara-Juara, tiga Piala Super Eropah dan dua Kelab Piala Dunia, sementara di London, dia telah memenangi Liga Perdana, Piala FA dan Liga Europa, serta memenangi Piala Dunia dan Kejuaraan Eropah bersama Sepanyol.

Beliau sudah pasti akan diingati sebagai satu-satunya pemain Sepanyol yang menjaringkan gol dalam enam perlawanan penting dalam satu tahun – La Liga, Copa del Rey, Supercopa de Espana, Liga Juara-Juara, Piala Super Eropah dan Kelab Piala Dunia pada tahun 2009.

Musim ini, Pedro berjaya menjaringkan 13 gol, lapan daripadanya di Liga Perdana dan lima lagi di Liga Europa, dan beliau telah menjadi kunci kepada kejayaan Chelsea di Liga Europa selain daripada Hazard.

Kini, beliau berkongsi rekod bersama-sama dengan Steven Gerrad, Allan Simonsen, Hernan Crespo dan Dmitri Alebichev sebagai satu-satunya pemain yang menjaringkan gol di Liga Juara-Juara dan final Liga Europa.

“Anda boleh bosan dengan banyak perkara,” katanya sendiri.

“Tetapi tidak pernah menang. Anda sentiasa mahu memenangi banyak trofi dan kejuaraan sebelum anda bersara.

“Anda mahu melihat ke belakang dan melihat apa yang anda dapat capai dan kejuaraan Eropah memberi [perasaan] anda lebih.”