Luar Negara Berita

Jurgen Klopp tak mengalah, mahu cuba lagi

Jurgen Klopp berkata Liverpool mungkin terkesan dengan kehilangan kejuaran gelaran Liga Perdana tetapi tetap kagum dengan 97 mata yang dimiliki mereka sambil mengakui ia sukar untuk menghampiri tahap kesempurnaan Manchester City dalam perebutan takhta liga.

Liverpool mengakhir cabaran mereka dengan kemenangan ke-30 musim ini apabila menerima kunjungan Wolves semalam, dengan Alisson mengekalkan catatan bersih 21 perlawanan tanpa bolos manakala Salah, Mane dan Aubameyang berkongsi kasut emas dengan 22 gol.

Tetapi kutipan tiga mata penuh sahaja tidak mencukupi apabila mereka perlu mengharapkan kekalahan Man City bagi melayakkan diri mereka untuk berada di puncah Liga Perdana Inggeris.

“Saya tidak bimbang,” kata Klopp. “Itulah musim yang kami mainkan, musim depan kami akan memainkan perlawanan yang berbeza, selama City berada di sini, dengan kualiti dan kekuatan kewangan yang mereka lakukan, maka tidak hairan dan pasukan lain tidak akan melepasi mereka dengan mudah. Ia tetap menjadi sangat dekat dengan kesempurnaan untuk memenangi Liga Perdana.

“Tetapi kami membuat langkah-langkah yang luar biasa dan saya mengharapkan lebih banyak untuk datang, itulah kebenaran. Apa maksudnya pada akhirnya, saya tidak tahu. Tetapi jika anda melihat apa sahaja yang berlaku kepada anda dalam kehidupan sebagai satu-satunya peluang yang anda pernah ada.

“Pasukan ini adalah salah satu pasukan terbaik yang pernah bermain untuk Liverpool tetapi kami bermain dalam liga dengan pasukan lain yang sangat baik dan kami harus menerimanya, tidak ada masalah. Kami akan cuba lagi, 100%. Tetapi beri saya beberapa jam untuk menyelesaikan apa yang berlaku hari ini. “