Kolum

Stadium Mestalla – Tempat meluahkan keghairahan

“Saya mula mengikuti anda ketika saya kecil dan sedikit demi sedikit saya jatuh cinta kepada anda. Saya akan sentiasa berada di sebelah anda setiap kali anda bermain. Jangan biarkan aku, Valencia, saya tidak pernah membiarkan kamu jatuh. ”

Ia adalah bait-bait lagu yang sering berkumandangan ketika Valencia CF bermain, di mana ia mengandungi bait-bait hubungan antara penyokong bola sepak dan kelab kesayangan mereka – Che (istilah yang digunakan di wilayah setempat yang boleh diterjemahkan sebagai ‘hey’) setia.

Bait lirik ‘jangan biarkan saya jatuh, Valencia’ melambangkan sifat peminat yang diterjemahkan dengan baik, sambil ditambah dengan kesetian, keghairahan dan sikap tidak pernah putus asa yang boleh didengari melalui “saya akan sentiasa berada di sisi anda” dan “saya tidak pernah membiarkan kamu jatuh”.

Semangat ini berjalan seiringan dengan kebanggaan para peminat dengan sejarah kelab tersebut yang telah melenyapkan harapan beberapa gergasi Eropah di sepanjang jalan penubuhan mereka. Di peringkat domestik dan Eropah telah menyaksikan Valencia menetapkan tanda aras dalam bola sepak global.

Wajah anda adalah cermin kepada jiwa anda dan Mestalla adalah pantulan kepada perasaan Che.

Pada 2016, akhbar British, The Daily Telegraph menerbitkan senarai 20 stadium terbesar di Eropah, dengan Mestalla duduk dengan bangga di tempat kedua. Laporan itu mendefinisikan penyokong Valencia sebagai “yang paling banyak tuntutan di Sepanyol dan mempunyai arena paling gemilang yang mempamerkan sokongan penyokong.” Artikel itu juga menjelaskan bagaimana “tempat paling gemilang di Eropah, walaupun anda telah melihat mereka seribu kali.”

Seolah-olah berada sebagai stadium kedua terbaik di Eropah tidak mencukupi buat Valencia CF, Mestalla juga merupakan tempat tertua di Sepanyol. Gelanggang keramat Valencia, dirasmikan pada tahun 1923, mengambil namanya dari salah satu saluran air yang mengalir melalui Horta de Valencia (wilayah subur Valencia) dan kini mempunyai sejarah sepanjang 95 tahun untuk dilihat kembali. Pembaharuan stadium terbaru kelab itu menjadikannya putih, jingga dan hitam yang sesuai dengan jalan-jalan tempatan penuh dengan peminat Valencia pada perlawanan akhir, dengan penyokong dan pemain sentiasa memberi 100%.

Cara Mestalla yang setia mengalu-alukan pasukan pelawat ke lapangan mereka mampu membangkitkan kelawar (istilah untuk peminat Valencia yang diilham oleh kelab) dan menanam benih keraguan dalam minda pasukan lawan apabila mereka mendapati bahawa mereka perlu berjuang di hadapan lebih 40,000 penyokong yang bersemangat sebelum perlawanan dimulakan.

Warna putih, oren dan hitam sentiasa memberikan segala-galanya sepanjang 90 minit. Apa yang bermula sebagai muzik pada hari perayaan sudah menjadi kebiasaan untuk dimainkan bagi menghidupkan semangat sebelum perlawanan dimulakan. Peminat akan bersorak perkataan Che dan membuatkan diri mereka didengari dalam setiap perlawanan, menjadikan mereka sebagai salah satu tonggak penting. benar-benar kuat dan membuat diri mereka dengar dalam setiap permainan, menjadikannya mudah difahami mengapa stadium dianggap sebagai salah satu tonggak paling dahsyat di LaLiga.

Mestalla adalah contoh bahawa anda tidak perlu mempunyai stadium terbesar dan paling canggih untuk menjadi salah satu tempat terbaik bagi menonton perlawanan yang indah.