Luar Negara Berita

‘Terdapat 500 cara untuk menang dan kami menang dengan hodoh. Siapa peduli?’ – Jurgen Klopp

Jurgen Klopp menyatakan bahawa terdapat 500 cara untuk memenangi perlawanan dan kemenangan terakhir Liverpool terhadap Tottenham adalah hodoh, tetapi memuji para peminat The Reds untuk sokongan yang mereka berikan.

Gol sendiri Toby Alderweireld pada minit ke-90 memberi Liverpool kemenangan besar, 2-1 dalam perlumbaan gelaran Liga Perdana Inggeris.

Ini bermakna pasukan Kloop dua mata di atas Manchester City, walaupun pasukan Pep Guardiola masih mempunyai satu perlawanan dalam tangan.

Klopp menghamburkan pujian kepada penyokong Liverpool yang hampir terikat selepas gol penyamaan Lucas Moura pada minit ke-20 dan menyatakan bahawa dia telah melihat “perubahan besar dan peningkatan” dalam sokong peminat biarpun kemenangan mereka ditentukan oleh nasib.

(Photo by Alex Livesey – Danehouse/Getty Images)

Beliau memberitahu Sky Sports, “Para penyokong adalah luar biasa. Mereka benar-benar di sini untuk menolak kami dan pada akhirnya ia membantu.

“Ini perubahan yang besar, penambahbaikan yang besar, kita perlu membiasakan diri dengan situasi ini, semuanya baik, saya hanya positif, saya berkata kepada pemain [bahawa] ada 500 cara untuk memenangi permainan bola sepak dan hari ini sedikit hodoh. pada akhirnya? Siapa yang peduli? Itulah keadaannya.

“Saya tidak gembira kami bolos tetapi mungkin kami memerlukannya. Separuh masa pertama kami mempunyai peluang tetapi separuh kedua kami tidak dapat berehat, sedikit terlambat di sini, mereka berubah dari lima hingga empat, dan kami cuba mengubah sistem juga. ”

Perhatian kini beralih kepada permainan City melawan Cardiff di Etihad pada malam Rabu dan Klopp menegaskan pasukannya mesti “bertarung seperti gila” untuk kekal dalam perlumbaan gelaran pertama mereka sejak 25 tahun lalu.

“Kami bersaing dengan pasukan terbaik di dunia, Man City, dan kami bermain dalam pertandingan menentang salah satu pasukan terbaik di dunia, Tottenham! Ini tugas yang sukar saya katakan.

“City tahun lalu adalah juara dan mereka masih bagus, penuh rasa tamak dan keinginan apa sahaja. Kita perlu berjuang seperti gila.

“Jika pada akhir musim kita akan menjadi yang pertama, ia seperti kisah dongeng, keajaiban, apa sahaja.”

(Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

Walaupun memerlukan gol kemenangan pada minit terakhir, Klopp menyatakan bahawa dia tetap tenang.

“Apa yang boleh saya katakan? Saya agak tenang [selepas gol kemenangan] kerana ia adalah satu kejutan, keadaan itu, saya melihat tandukan dan tiada apa-apa lagi, kemudian saya melihat pemain meraikan [dan] saya tidak tahu bagaimana bola masuk.”