Berita Asian Cup

Thailand Kembali Hidupkan Peluang, Bahrain Tempah Laluan Sukar

Thailand kembali menghidupkan peluang mereka pada kempen Piala AFC 2019 apabila berjaya menewaskan Bahrain 1-0 pada perlawanan Kumpulan A di Stadium Al Maktoum, Dubai hari ini.

Chanathip Songkrasin yang dinamakan sebagai kesebelasan terbaik Liga Jepun (Liga-J) musim ini muncul wira selepas jaringan tunggal beliau kembali menghidupan peluang Gajah Perang ke pusingan kalah mati selepas dikejutkan India 4-1 pada perlawanan pembukaan minggu lalu.

Lain pula nasib bagi pasukan Bahrain yang seri 1-1 dengan Bahrain pada perlawanan pembukaan minggu lalu. Mereka perlu mengalahkan India pada perlawanan akhir peringkat kumpulan jika mahu terus berada di dalam kempen Piala AFC 2019.

Pengendali Bahrain Miroslav Soukup menuntut agar anak buah beliau bermula garang seawal minit pertama dan dilihat mengawal perlawanan dengan baik sepanjang perlawanan.

Tetapi pasukan Thailand dibawah kendalian jurulatih sementara mereka, Sirisak Yodyardthai dilihat fokus dalam bertahan dan membina dinding yang kuat bagi menahan asakan pasukan Bahrain. Beliau juga membuat lima pertukaran dengan pasukan yang tewas ditangan India minggu lalu.

Pasukan daripada Asia Tenggara ini menggunakan sistem serangan balas yang pantas dan hampir menjaringkan gol pertama seawal minit ke-20 tetapi cubaan kapten mereka, Teerasil Dangda ditampan kemas oleh penjaga gol Bahrain, Sayed Shubbar Alawi.

Bahrain juga hampir pasti menggegarkan gawang gol Thailand pada minit ke-28 tetapi penjaga gol Thailand, Sivarak Tedsungnoen bertindak cemerlang dengan menyelamat dua cubaan daripada Mohamed Marhood dan Sayed Dhiya.

Sekali lagi Bahrain hadir ke dalam kotak penalti Thailand empat minit sebelum tamat separuh masa pertama dengan hantaran cantik daripada Marhoon yang mencari Mohamed Al Romaihi. Tandukan beliau gagal terarah tepat ke pintu gol Thailand.

Biarpun mendominasi perlawanan Bahrain gagal mencari gol awal. Sebaliknya pasukan Gajah Perang memulakan separuh masa kedua dengan keghairahan memburu gol kemengan.

Serangan balas Thailand yang dicipta pada minit ke 58 akhirnya berbayar. Hantaran Tristan Do ke dalam kotak penalti Bahrain gagal dibuang kemas oleh Ahmed Ali Juma sebelum Chanatip datang dan merembat deras dengan kaki kiri beliau menewaskan penjaga gol Bahrain, Shubbar Alawi.

Setelah mendapat gol pertama, keghairahan pasukan Gajah Perang dalam misi mencari gol kedua hadir pada minit ke 71 dengan hantaran Songkrasin berjaya mencari Adisak Kraisorn yang tidak dikawal. Cubaan pemain muda Thailand itu berjaya ditepis keluar oleh penjaga gol Bahrain.

Pada perlawanan akhir nanti, Bahrain perlu menang ke atas India jika mahu terus menghidupkan peluang mereka untuk mara ke pusingan kalah mati manakala Thailand akan bermain turun bermain dengan tuan rumah Piala Asia 2019, UAE di Stadium Al Ain Hazza Bin Zayed, Isnin ini.