Eropah Berita

Laluan Getir Buat Manchester United

Bekas juara tiga kali berturut-turut Liga Juara-Juara musim lalu, Real Madrid bakal berhadapan laluan mudah apabila bakal bertemu kelab daripada Belanda, Ajax manakala Liverpool, naib juara Liga Juara-Juara musim lalu bakal berhadapan laluan getir apabila bakal turun berhadapan Bayern Munich.

Selain daripada itu, Manchester United bakal menerima kunjungan kelab gergasi Perancis, Paris Saints-Germain  pada pusingan ke 16 serta saingan dijangka sengit apabila kedua-dua pasukan bakal berentap untuk memburu tempat ke suku akhir.

Pasukan Pep Guardiola, Manchester City pula bakal bertemu kelab Jerman, Schalke 04 bagi misi memburu kejuaraan pertama Liga Juara-Juara Eropah. Juara Sepanyol pula, Barcelona akan turun ke Perancis untuk bertemu Lyon.

Cristiano Ronaldo bakal pulang ke Madrid apabila pasukan beliau, Juventus bakal turun menentang Atletico Madrid, manakala kelab daripada Liga Perdana Inggeris, Tottenham akan bertemu pendahulu Bundesliga, Borrusia Dortmund.

As Roma yang dibimbing oleh Eusebio Di Francesco pula akan bertemu wakil tunggal Portugal, Porto.

Perlawanan akan pusingan 16 Liga Juara Juara Eropah bakal bermula pada 12/13 dan 19/20 Februari tahun hadapan manakala aksi timbal balik adalah pada 5/6 dan 12/13 Mac dengan pasukan yang menjadi naib juara kumpulan bakal menjadi tuan rumah.