Malaysia Berita

B-19 Masih Kurang Pengalaman – Bojan Hodak

Bojan Hodak, jurulatih skuad B-19 tahun negara menyatakan kekurangan pengalaman adalah antara faktor kekalahan skuad B-19 tahun negara pada Kejohanan Bawah 19 Tahun AFC.

Pasukan itu membuka kempen Kumpulan D mereka dengan 1-2 kekalahan ke Arab Saudi pada 20 Okt dan seri dengan Tajikistan 2-2 pada hari Selasa sebelum kalah 0-2 oleh China di Stadium Pakan-sari di Cibinong, Indonesia, Jumaat.

Kekalahan kepada China meninggalkan skuad negara berada paling bawah untuk Kumpulan D dengan mengutip satu mata, Arab Saudi ditempat pertama, diikuti oleh Tajikistan dan China.

Hodak berkata, pasukan yang layak ke kejohanan AFC bawah 19 tahun selepas kali terakhir berbuat demikian adalah 12 tahun lalu, tidak mempunyai banyak pengalaman.

Beliau turut menyatakan bahawa konsistensi adalah amat penting pada tahap ini.

“Kami sangat naif di sini. Pada tahap ini, kami akan mempunyai satu atau dua peluang dan kami mesti mendapatkan jaringan kerana anda tidak akan mempunyai banyak peluang,” kata Hodak dalam sidang akhbar selepas perlawanan.

“Cara kami membiarkan China menjaringkan gol adalah sangat naif. Pada minit ke-43, kami sepatutnya menutup babak pertama dengan keputusan seri, tetapi dihukum disebabkan kegopohan kami. 

“Kami memenangi kejohanan AFF dan layak ke kejohanan AFC selepas 12 tahun. Kita perlu berfikir tentang pencapaian ini setiap dua tahun.”