Luar Negara Piala Dunia 2018

England pandang rendah kepada Croatia, kata Luka Modric

Luka Modric menganggap wartawan dan media Inggeris memandang rendah keupayaan pemain Croatia dan mengakui beliau dan rakan sepasukannya menggunakan kritikan tersebut untuk memotivasikan mereka untuk menewaskan England 2-1 dalam perlawanan separuh akhir Piala Dunia awal pagi tadi.

Modric merupakan salah seorang pemain yang menunjukkan aksi cemerlang setelah Croatia bangkit dari ketinggalan pada masa tambahan di Moscow namun pemain tengah Real Madrid itu tidak berpuas hati dengan segelintir reaksi media Inggeris yang meramalkan kemenangan mudah untuk pasukan Gareth Southgate.

“Ramai yang memperkatakannya … wartawan Inggeris, pakar dari televisyen,” katanya kepada ITV.

“Mereka meremehkan Croatia dan itu satu kesilapan besar. Semua kata-kata dari mereka, kami ambil, kami membaca dan kami berkata, OK, hari ini kita akan melihat siapa yang akan letih. Mereka seharusnya lebih rendah diri dan menghormati lawan mereka.

“Kami menunjukkan bahawa kami tidak penat, kami menguasai permainan secara mental dan fizikal.

“Kami sepatutnya membunuh permainan sebelum masa tambahan. Ini adalah pencapaian yang luar biasa untuk kami, ia menjadi mimpi yang berlaku selepas terlalu lama menunggu. Kami berada di final dan itu adalah kejayaan terbesar dalam sejarah Croatia. Kita perlu bangga,” katanya.

Ivan Perisic, yang menyamakan kedudukan selepas gol awal Kieran Trippier, menjaringkan gol dengan usaha sendiri dan mengakui ia adalah permainan yang sukar tetapi memuji ketabahan rakan sepasukannya untuk melalui perlawanan masa tambahan buat tiga kali berturut-turut.

“Kami tahu apa yang dipertaruhkan dan betapa pentingnya separuh akhir ini untuk negara kecil seperti Croatia,” katanya.

“Kami bermula perlahan tetapi kami menunjukkan watak kami dan sekali lagi kami bangkit dari ketinggalan sama seperti yang kami lakukan pada perlawanan pusingan kalah mati sebelum ini.

“Dua puluh tahun yang lalu saya pulang ke rumah saya di kampung halaman saya dan saya sedang menyokong Croatia sambil memakai jersi Croatia. Saya hanya boleh bermimpi bermain untuk negara saya dan menjaringkan satu gol yang paling penting untuk mara ke final,” katanya.

Pemain pertahanan, Sime Vrsaljko juga bersikap kritikal terhadap percubaan England untuk mencari jalan kembali menyamakan kedudukan setelah mereka ketinggalan.

“Persepsi sepanjang perlawanan ini adalah bahawa ini adalah wajah baru England yang telah mengubah cara mereka daripada melakukan hantaran bola jauh dalam padang tetapi apabila kami menekan, ternyata mereka tidak berubah,” katanya.

Jurulatih Croatia, Zlatko Dalic berkata, mereka layak ke pentas akhir namun perjuangan mereka belum selesai meskipun sudah terlalu banyak mengharungi perlawanan yang diheret ke masa tambahan.

“Kami berhak melangkah ke perlawanan akhir. Apa yang dimainkan oleh pemain adalah fantasi, mereka telah mencipta sejarah.

“Kejohanan ini akan dimenangi oleh pasukan yang mempunyai watak. Kami ketinggalan 1-0 dalam tiga perlawanan berturut-turut. Untuk bola sepak Croatia dan negara ini sejarahnya sedang ditulis. Saya tidak boleh memikirkan negara yang lebih kecil seperti Croatia mara ke final,” katanya.

Croatia menjadi pasukan ke-13 bertanding dalam final dan finalis baharu yang pertama sejak Sepanyol pada tahun 2010.

Sejak berada di tempat keempat pada 1998, Croatia gagal melepasi peringkat kumpulan di setiap edisi sebelum Piala Dunia 2018.