Santai Piala Dunia 2018

Choo Hyun-woo: Kenali penjaga gol Korea Selatan mirip Chong Wei

Pada perlawanan Kumpulan F yang menemukan Sweden dan Korea Selatan kelmarin, skuad Taeguk Warriors terpaksa akur dengan kekalahan 1-0 hasil jaringan kapten pasukan Sweden, Andreas Granqvist.

Apa yang menarik dalam perlawanan ini adalah kelibat penjaga gol Korea Selatan, Choo Hyun-woo yang menafikan beberapa percubaan pasukan Sweden. Beliau hanya bolos satu gol menerusi sepakan penalti.

Minit ke-20 permainan Choo Hyun-woo menunjukkan naluri dan aksi tangkas menafikan rembatan jarak dekat penyerang Sweden, Marcus Berg dan kemudiannya menumbuk keluar bola yang melantun ke udara untuk menyelamatkan gawangnya.

Berumur 26 tahun, dan bermain bersama Daegu FC dalam K League 1, kami pasti beliau mempunyai masa depan yang cerah untuk maju lebih jauh dalam kerjaya bola sepak.

Disini disertakan beberapa rangkuman mengenai penjaga gol negara K-Pop, Choo Hyun-woo:

Profil peribadi

Nama: Choo Hyun-woo / 조현우

Nombor Jersi: 23

Posisi: Penjaga Gol

Tinggi: 1.89m

Umur: 26 Tahun

Tarikh Lahir: 25 September 1991

Tempat Lahir: Seoul, Korea Selatan

Kelab: Daegu FC

Permulaan kerjaya

Memulakan kerjaya sebagai pemain bola sepak sejak remaja ketika tahun 2010. Beliau ketika itu bermain untuk pasukan Sunmoon University sehingga tahun 2012. Kemudiannya, beliau berpindah ke kelab Daegu FC dan seterusnya bermain di situ sehingga sekarang. Berdasarkan kedudukan liga K League 1 kini, Daegu FC tangga tercorot liga iaitu tangga ke-12 dengan 7 mata dan telah bermain sebanyak 14 perlawanan.

Statistik peringkat kelab Daegu FC

Choo Hyun-woo merupakan penjaga gol utama bagi pasukan Daegu FC yang bermain dalam K League 1, Korea Selatan. Setakat ini, liga tersebut telah bermain sebanyak 14 perlawanan. Daripada 14 perlawanan tersebut, Choo Hyun-woo tampil sebanyak 14 kali dengan bermain 90 minit setiap perlawanan menjadikan beliau telah bermain selama 1,260 minit. Tiada sebarang kad dikutip setakat ini menunjukkan rekod disiplin yang bagus. Hanya merekodkan ‘clean sheet’ sekali sahaja ketika bertemu Incheon United dengan skor 0-0.

Statistik skuad kebangsaan

Setakat perlawanan bertemu Sweden semalam, Choo Hyun-woo telah mengumpul 5 caps. Jika dipecahkan angka 5 tersebut, Choo Hyun-woo beraksi dua kali ketika kejohanan East Asian Football Championship 2017, dua kali ketika perlawanan persahabatan antarabangsa menentang Serbia dan Honduras serta perlawanan menentang Sweden untuk Piala Dunia 2018. Daripada 5 penampilan tersebut, beliau hanya bolos 3 gol dan mendapat 2 ‘clean sheet’.

Sweden vs Korea Selatan

Pada perlawanan semalam, statistik menunjukkan Sweden melakukan 15 percubaan dengan 5 tepat ke sasaran. Mendapat 6 sepakan sudut dan menguasai 52% penguasaan bola. Daripada jumlah itu, Choo Hyun-woo telah berjaya melakukan 3 ‘saves’ dan hanya bolos menerusi sepakan penalti yang disudahkan oleh Andreas Granqvist.