Kajian & Analisis Piala Dunia 2018

Piala Dunia 2018: Tujuh fakta yang perlu anda tahu tentang pasukan Panama

Malam ini sebuah pasukan dari CONCACAF bakal bertemu dengan pasukan pilihan dari eropah iaitu Belgium. Sebuah negara kecil yang terletak di antara Costa Rica dan Colombia dengan populasi lebih kurang 4 juta penduduk bakal mencipta sejarah bermain buat kali pertama dalam kejohanan Piala Dunia.

Kisah mereka ke Piala Dunia amat dramatik dengan mengalahkan Costa Rica pada minit ke-88 yang dibimbing oleh jurulatih berpengalaman, Herman Gomez. Selain itu, skuad mereka juga antara yang dipenuhi dengan pemain berpengalaman disamping mempunyai ‘ubi muda’ yang bermain di eropah.

Namun begitu, pastinya ramai tidak mengetahui beberapa fakta berkenaan pasukan ini dan kami membawakan anda tujuh fakta tersebut:

Layak ke Piala Dunia dengan dramatik

Dalam perlawanan akhir kelayakan Piala Dunia, Panama harus mengalahkan Costa Rica disamping mengharapkan Trinidad & Tobago yang disahkan tidak layak ke Piala Dunia mengalahkan Amerika Syarikat. Sangat mengejutkan ramai apabila keputusan akhir Amerika Syarikat tewas 2-1. Walaubagaimanapun, Panama hanya dapat mengesahkan tiket mereka ke Piala Dunia pada minit ke-88 apabila Roman Torres menjaringkan gol kemenangan ke atas Costa Rica.

Bolos 15 gol dalam 16 perlawanan

Panama hanya bolos 15 gol dalam 16 perlawanan merupakan satu pencapaian yang menakjubkan jikalau dibandingkan mereka hanyalah pasukan kerdil dalam gabungan CONCACAF. Mereka bermain dengan formasi 4-5-1 bertahan menjadikan pasukan mereka sukar untuk ditembusi.

Roman Torres ayam tambatan Panama

Walaupun mempunyai beberapa pemain yang bermain di luar negara, Roman Torres adalah hero mereka yang menjaringkan gol kemenangan ke atas Costa Rica seterusnya membawa mereka ke Piala Dunia. Beliau telah menarik minat beberapa kelab seperti Manchester United, Swansea City malah pernah menjalani latihan percubaan Nottingham Forest. Beliau adalah merupakan pemain utama pasukan Seattle Sounders dalam Major League Soccer (MLS) di Amerika Syarikat.

Pengalaman Herman Gomez di Piala Dunia

Bos Panama, Herman Gomez merupakan jurulatih kedua yang membawa 3 negara berbeza ke pentas Piala Dunia. Beliau membimbing Colombia ke Piala Dunia 1998, membantu Ecuador ke Piala Dunia 2002 dan terbaru beliau membawa Panama ke Piala Dunia 2018 buat pertama kali dalam sejarah mereka. Mungkin beliau bukanlah anatara nama besar dalam jurulatih bola sepak moden namun pengalamannya dalam pentas antarabangsa membantu Panama melakukan persiapan untuk menghadapi lawan dengan efisyen.

Skuad berpengalaman

Walaupun negara mereka kecil tetapi skuad mereka adalah yang berpengalaman. Jikalau pengalaman ketua jurulatih mereka masih tidak mencukupi, Panama mempunyai enam orang pemain yang mempunyai lebih 100 caps dalam skuad mereka. Ini termasuk pemain berusia 37 tahun, Blas Perez yang mempunyai 118 caps dan juga pemain tengah Gabriel Gomez, yang mengumpul 144 caps untuk negaranya.

‘Ubi Muda’

Satu ungkapan yang digunakan oleh netizen yang merujuk kepada pemain muda berpotensi. Panama yang dipenuhi dengan pemain berpengalaman juga tidak ketinggalan dilengkapi dengan ‘ubi muda’. Jose Luis Rodriguez yang berumur 19 tahun telah membuat dua penampilan untuk pasukan Panama. Beliau merupakan sebahagian daripada skuad simpanan pasukan Gent di Belgium dan antara prospek pilihan jurulatih-jurulatih disana.

Hanya 5 orang pemain dari Eropah

Daripada 23 pemain yang dibawa Herman Gomez, hanya lima pemain sahaja yang berkelana di eropah. Dua daripadanya di Belgium, dan masing-masing seorang dari Romania, Sepanyol dan Slovakia. Erick Davis merupakan satu-satunya pemain yang bermain di liga tertinggi Slovakia manakala yang lain hanya sekadar bermain dalam divisyen kedua dan juga pasukan simpanan. Selain itu, hanya dua pemain yang bermain di Panama, salah seorangnya penjaga gol mereka Jose Calderon, yang bermain untuk Chorillo dan hanya dibayar lebih kurang 900 pounds seminggu.