Piala Dunia 2018 Berita

Tribe Peribahasa: Mesir 0-1 Uruguay

“Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.”

Perlawanan pertama pasukan benua Afrika kali ini bertemu dengan pasukan benua Amerika Selatan. Permainan bermula dengan agak seimbang dengan kedua-dua pasukan cuba menguasai bahagian tengah dan mengatur serangan.

Kedua-dua penjaga gol Egypt dan Uruguay dilihat kekal fokus walaupun sekadar menahan cubaan-cubaan lemah daripada serangan-serangan lawan.

Memasuki separuh masa kedua Uruguay lebih banyak mengancam pintu gol Egypt dengan Luis Suarez beberapa kali mendapat peluang emas untuk menjaringkan gol namun terhalang dek kekentalan barisan pertahan Egypt dan penjaga golnya.

Saat-saat akhir permainan sangat mendebarkan kedua-dua pasukan. Sepakan percuma daripada Edinson Cavani tepat ke sasaran namun Elshenawy berjaya menepisnya.

Kemudiaanya, Uruguay beberapa kali cuba untuk menambahkan asakan kepada benteng pasukan Egypt, namun Hegazi kekal fokus mengetuai barisan pertahanan untuk menyerap dan mengekang serangan Uruguay.

Minit ke-89 adalah pemusnah buat pasukan Egypt apabila Jose Gimenez menanduk masuk bola hantaran lintang oleh Carlos Sanchez. Kecekalan dan kesungguhan mereka memburu gol ini dapat kita ibaratkan kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

Usaha mereka jelas membuahkan hasil dan meningkatkan peluang mereka untuk ke saingan kalah mati.