Piala Dunia 2018 Luar Negara

Previu Maghribi di Piala Dunia 2018: Skuad Singa Atlas yang diperkuatkan wakil Eropah

Buat sekian lama, pasukan dengan jolokan Singa Atlas, Maghribi disifatkan sebagai pasukan buat pemain-pemain asing. Ia disebabkan kerana sebahagian besar pemain yang membarisi skuad Maghribi lahir di Perancis. Pengendali pasukan, Herve Renard, bertekad untuk menyingkirkan panggilan ramai yang mengatakan bahawa mereka adalah pasukan Eropah yang beraksi di Afrika.

Piala Dunia bukanlah pentas yang asing buat Maghribi. Kali terakhir mereka beraksi di kejohanan itu adalah 20 tahun yang lalu. Ketika itu, Moustapha Hadji dan rakan sepasukannya beraksi baik walaupun gagal melepasi peringkat kumpulan. Kini, banyak pihak yakin bahawa pasukan itu jauh lebih bagus.

Di bawah bimbingan Renard, pengurus dari Perancis yang pernah memenangi Piala Afrika bersama Zambia dan Ivory Coast, Maghribi mempunyai kekuatan di bahagian bawah. Bayangkan, mereka tidak dibolosi walaupun satu jaringan ketika aksi kelayakan Kumpulan C zon Afrika walaupun ia turut dibarisi oleh Ivory Coast.

Pemain utama: Medhi Benatia

Pertahanan kelahiran Perancis ini adalah kunci utama di barisan banteng Maghribi. Pengalamannya bersama AS Roma, Bayern Munich dan Juventus benar-benar dibawa ke skuad kebangsaan. Untuk Piala Dunia 2018, sudah pasti Benatia mahu melepaskan dendam selepas dijadikan kambing hitam yang mengakibatkan sepakan penalti sehingga Juventus tersingkir daripada pentas Liga Juara-Juara Eropah, musim ini. Pemain berusia 31 tahun ini juga diberi kepercayaan untuk memegang lilitan ketua pasukan buat Singa Atlas.

Jangkaan formasi

Renard melakukan kejutan apabila mengabaikan pemain senior, Youssef El-Arabi, walaupun penyerang berpengalaman yang pernah mewakili kelab Sepanyol, Granada, ini baru saja dinobatkan pemain terbaik Liga Qatar. Renard memilih untuk memberi ruang buat pemain muda, Ayoub El-Kaabi. Bakat pemain berusia 24 tahun ini dijangka bakal menyinar selepas mencatat 10 gol dalam lapan aksi terakhir.

Bagaimanapun, ia tiak bererti Renard mengabaikan pemain senior yang lain. Selam ini, pengendali itu lebih mempercayai penjaga gol, Munir Mohammedi, berbanding Yassine ‘Bono’ Bounou yang cemerlang bersama Girona. Dia juga masih menampilkan pemain senior lain seperti Benatia, Nordin Amrabat, Faycal Fajr dan Karim El-Ahmadi.

Kekuatan

Kekuatan skuad Singa Atlas terletak kepada keutuhan barisan bawahnya. Maghribi mencatat  11 gol ketika aksi kelayakan tanpa dibolosi walaupun satu gol. Benatia sering tampil hebat mengetuai benteng pasukannya untuk memastikan segalanya berjalan baik. Barisan pertahanan Maghribi dipenuhi dengan pemain yang berkelana di Eropah, seperti Nabil Dirar (Fenerbahce), Romain Saiss (Wolverhampton Wanderers) dan pastinya bintang muda Real Madrid, Achraf Hakimi.

Kelemahan

Mengubah corak daripada 4-3-3 kepada 4-1-4-1, Reard dilihat masih belum memiliki perancangan yang mantap untuk menyerang. Tanpa kehadiran El-Arabi, kelibat penyerang tulen hanya boleh dilihat dalam diri El-Kaabi dan pemain senior, Khalid Boutaib. Adik-beradik Amrabat (Nordin dan Sofyan), Belhanda, Fajr, Hakim Ziyech serta bintang muda, Amine Harit, masing-masing bertindak selaku pemain tengah menyerang. Daripada 11 gol yang diraih, hanya Boutaib yang konsisten dengan empat jaringan.

Peluang

Beraksi dalam kumpulan yang terdiri daripada Sepanyol dan Portugal, Maghribi dijangka pulang awal. Namun, jika mampu menang ke atas Iran dan mencuri satu mata daripada salah satu pasukan gergasi di atas, peluang mereka untuk mara lebih terbuka.