Malaysia Kajian & Analisis

Tribe Ratings Pemain: Gol tunggal Ashaari jadi perbezaan di antara Terengganu dan Melaka

Gol tunggal Ashaari Shamsudin berjaya membantu skuad Irfan Bakti mendapatkan kemenangan 1-0 ke atas Melaka United di Kuala Terengganu malam tadi.

Biarpun mengawal tempo perlawanan, Terengganu mengalami kesusahan dalam merobek gawang Melaka, sebelum Ashaari meledak pada minit ke-60 perlawanan.

Berikut adalah Tribe Ratings yang diberikan kepada pemain-pemain Terengganu dan Melaka yang turun beraksi malam tadi:

Ratings Pemain Terengganu

Wan Muhammad Azraie (8/10)
'Clean sheet' dan berjaya mengekalkan disiplin yang tinggi sepanjang permainan. Kecermelangan beliau juga dibantu oleh pertahanan Terengganu yang agak mantap pada malam ini.
Kamal Azizi (6/10)
Bek kanan yang aktif mengekang asakan lawan dan juga naik membantu serangan. Namun, dilihat melakukan satu kekasaran yang tidak perlu dan dilayangkan kad kuning oleh pengadil perlawanan.
Igor Zonjic (7/10)
Membentuk gandingan yang mantap bersama Nasrullah Haniff. Disiplin yang baik ditunjukkan pertahanan Terengganu mengurangkan ancaman ke arah gawang. Amat efektif dalam perebutan bola di udara.
Nasrullah Haniff (6/10)
Gandingan mantap ditunjukkan beliau berasama Igor Zonjic. Mempamerkan disiplin yang tinggi dan tenang dalam mengekang asakan Melaka United.
Adib Aizuddin (7/10)
Separuh masa kedua, pemain ini banyak bermain di atas membantu Terengganu menyerang. Keserasian yang tinggi ditunjukkan bersama Faiz Nasir dan Bruno Suzuki.
Chanta Bin (7/10)
Tidak keterlaluan untuk meletakkan pemain Kemboja ini sebagai jeneral buat pasukan Terengganu. Melakukan tugasan sebagai 'deep-lying playmaker' di bahagian tengah dengan memulakan serangan-serangan untuk pasukannya. Ketika dalam fasa bertahan, beliau merupakan 'destroyer' dan bertindak melindungi pertahanan Terengganu.
Bruno Suzuki (7/10)
Pemain kacukan Brazil-Jepun ini banyak membantu bahagian serangan Terengganu. Membentuk gandingan yang mantap bersama kapten pasukan, Kipre Tchetche.
Faiz Nasir (7/10)
Kelibat 'Messi Terengganu' pada malam ini agak memukau. Mendominasi bahagian tengah dan aktif membekalkan bola kepada unit serangan Terengganu terutamanya kapten pasukan, Kipre Tchetche.
J. Partiban (7/10)
Pemain yang cukup bertenaga pada malam ini. Melakukan larian-larian yang memberi impak untuk pasukan Terengganu melakukan serangan. Seringkali dilihat mengisi posisi sayap samada kiri atau kanan.
Tchetche Kipre (8/10)
Bermain dengan baik terutamanya pada separuh masa pertama. Tugasannya sebagai 'Target-man' untuk pasukan Terengganu dapat dijayakan dengan baik. Kadang kala dilihat turun ke bawah untuk membantu membina serangan.
Malik Ariff (5/10)
Malik Ariff agak tenggelam pada malam ini. Beberapa kali berjaya menembusi pertahanan Melaka United tetapi tidak mampu bersaing dengan fizikal pemain pertahanan lawan. Dikeluarkan minit ke-53 dan digantikan dengan Ashari Samsudin.

Simpanan

Ashari Samsudin (7/10)
Masuk pada minit ke-53 menggantikan Malik Ariff. Kemasukannya jelas mengubah corak permain Terengganu. Gol 'volley' cantik beliau mengejutkan Apek dan menggamatkan penonton di stadium.
Latiff Suhaimi (n/a)
Masuk sebagai pemain gantian. Tidak banyak dapat dilakukan beliau
Muhammad Fauzi (n/a)
Masuk sebagai pemain gantian pada minit ke-85.

Ratings Pemain Melaka

Khairul Fahmi Che Mat (7/10)
Agak cemerlang pada malam ini memandangkan banyak cubaan-cubaan berjaya ditepis oleh penjaga gol kebangsaan ini. Namun sedikit malang apabila bolos satu gol 'volley' yang tidak dijangka olehnya.
Nicholas Swirad (6/10)
Bekerja keras pada malam ini untuk mengekang asakan pasukan Terengganu.
Steven Thicot (6/10)
Juga tidak mampu melakukan banyak perkara melainkan membantu pertahanan melindungi gawang daripada dibolosi lebih banyak jaringan.
Azmi Muslim (6/10)
Antara pemain Melaka United yang bermain dengan baik pada malam ini. Rajin dan bertenaga terutamanya pada separuh masa pertama.
Khair Jones (6/10)
Tidak banyak dapat dilakukan oleh beliau kecuali terpaksa mengekang asakan lawan yang bertali arus.
Jeon Woo-Young (5/10)
Aksi yang tidak memberangsangkan. Gagal mengawal bahagian tengah seterusnya membenarkan Terengganu mendominasi.
Tiago Gomes (6/10)
Gandingan beliau bersama Zubovich tidak dapat menjelmakan sebarang gol. Keserasian yang kurang dan tekanan yang tinggi diberikan kepada beliau oleh Chanta Bin dan pertahanan Terengganu.
Shahdan Sulaiman (5/10)
Tidak banyak dapat dilakukan oleh beliau. Bahagian tengah jelas didominasi oleh pemain-pemain Terengganu. Beliau dikeluarkan pada minit ke-67.
Yahor Zubovich (6/10)
Tidak banyak dapat dilakukan oleh beliau ekoran kekurangan bekalan bola daripada pemain midfield Melaka United. Sesekali berjaya menanduk bola ke arah gol lawan, tetapi mudah diselamatkan oleh penjaga gol Terengganu.
Chanturu (5/10)
Berjaya melakukan beberapa larian pantas ke arah pertahanan lawan. Namun tidak dapat menyumbang banyak dalam mengancam gawang pasukan lawan.

R. Gopinathan (n/a)

Awal permainan menyaksikan serangan-serangan pasukan Melaka dilakukan melalui beliau. Berjaya membuat larian dan menembusi pertahanan Terengganu serta melakukan beberapa percubaan. Namun, agak malang apabila terpaksa dikeluarkan pada minit ke-30 ekoran kecederaaan. Fauzi Roslan masuk menggantikan beliau.

Simpanan

Fauzi Roslan (6/10)
Masuk menggantikan R. Gopinanthan. Berjaya mengisi kekosongan yang ditinggalkan. Agak efektif dalam menyerang dan menggugat pertahanan lawan.
Pemain Gantian: Nurshamil (n/a)
Pemain Gantian: Sivanesan (n/a)
Tidak banyak dapat dilakukan oleh beliau.