Malaysia Piala FA Malaysia

Kuala Lumpur vs Selangor: Lima pemain yang bakal mencuri tumpuan penyokong

Saingan Piala FA diteruskan lagi pada minggu ini dan salah satu perlawanan tumpuan adalah Derbi Lembah Klang atau Klang Valley Derby. Perlawanan di antara Kuala Lumpur dan Selangor ini bakal sengit dengan lima pemain ini, mungkin mampu menjadi penentu kepada keputusan perlawanan ini.

Zaquan Adha

Selepas diletakkan dalam kesebelasan utama Kuala Lumpur ketika menentang Kuching FA, Zaquan tidak berpaling ke belakang lagi. Menjaringkan gol menentang Kedah dan berkerja keras membantu Kuala Lumpur menang ke atas Melaka United, dia meneruskan rentak cemerlang bersama skuad kebangsaan apabila meledakkan empat gol menentang Bhutan. Pastinya kini dia sedang berada dalam tahap keyakinan yang tinggi, oleh sebab itu, barisan pertahanan Selangor perlu berjaga-jaga.

Solehin Mamat

Wira City Boys ketika menentang Melaka. Diturunkan dalam perlawanan Piala FA untuk Kuala Lumpur, namun adakah Fabio akan terus menggunakan Solehin atau mungkin penjaga gol utama, Kamarul Effandi yang akan berada di gawang? Tidak dapat dinafikan pemain berusia 22 tahun ini menunjukkan aksi mantap apabila disenaraikan.

Evan Dimas

Pemain Indonesia ini bagaikan konduktor kepada orkestra. Mengawal pasukan daripada tengah. Pemain yang mempunyai visi yang cukup baik dengan hantaran-hantaran tepat. Kuala Lumpur perlu mencari jalan menghentikan Evan jika mahu menghalang Selangor daripada mengawal permainan.

Rufino Segovia

Penjaring terbanyak Selangor dan salah seorang penjaring terbanyak Liga Super setakat ini. Lapan gol setakat ini bersama Selangor dan dua daripadanya adalah ketika menentang Kuala Lumpur dalam pertemuan pertama mereka awal musim ini. Mempunyai gerakan penyudah yang mantap, benteng pertahana Kuala Lumpur akan berdepan misi sukar menghentikan penyerang kelahiran Sepanyol ini.

Irfan Zakaria

Mungkinkah Irfan diturunkan sebagai pertahanan tengah dalam perlawanan ini? Dengan pemain import, Boburjon Akbarov digantung perlawanan ekoran kad merah yang diterima ketika menentang Melaka United, mungkin Irfan akan diletakkan di bahagian pertahanan bersama Achmad Jufriyanto dan Hisyamuddin Sha’ari. Jika itu dilakukan, Kuala Lumpur mungkin akan terganggu di bahagian tengah kerana Irfan kebiasaannya akan menjadi pemain tengah bertahan dan banyak membantu mengawal tempo permainan.