Malaysia Berita

Ekoran kejatuhan ranking Malaysia, TMJ buat keputusan letak jawatan sebagai Presiden FAM?

Tunku Ismail sah letak jawatan sebagai Presiden FAM?

Gambaran ini diberikan oleh laman Facebook rasmi Johor Southern Tigers selepas mereka mengeluarkan sebuah kenyataan daripada Tengku Mahkota Johor malam ini.

Menurut kenyataan tersebut, Tunku Ismail seolah-olah mendedahkan keputusannya untuk letak jawatan sebagai presiden FAM, ekoran ranking FIFA terkini yang menyaksikan skuad Harimau Malaya jatuh tiga anak tangga ke posisi 178. Ini merupakan posisi tercorot Malaysia dalam sejarah bolasepak negara.

Berikut adalah kenyataan penuh yang dikeluarkan oleh Tunku Ismail, melalui laman Facebook Johor Southern Tigers:

“Sepanjang saya menjadi Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), saya telah memperbetulkan struktur bola sepak tanah air, menarik para penaja untuk menyumbang kepada bola sepak negara dan menyediakan pelan jangka panjang untuk bola sepak negara seperti melakukan kerjasama bersama LaLiga.

“Saya juga telah memperjuangkan hak penyiaran untuk kesemua pasukan bertanding di Liga Malaysia bagi meningkatkan kestabilan kewangan. Ini adalah satu sejarah dalam bola sepak tanah air apabila buat pertama kalinya setiap pasukan bertanding telah menerima sebanyak RM1 juta hingga RM3 juta setahun untuk wang hak penyiaran dimana setiap pasukan tidak lagi menggunakan duit rakyat daripada Kerajaan.

“Dalam pada itu, skuad B23, B19 dan B16 telah berjaya melakar sejarah buat pertama kalinya mewakili negara dalam pertandingan peringkat tertinggi di Asia.

“Baru-baru ini ranking pasukan kebangsaan telah jatuh 3 anak tangga dan ini merupakan satu kegagalan yang amat besar! Oleh itu, saya rasa Presiden FAM harus letak jawatan. Terima kasih untuk segala galanya dan ia telah menjadi satu penghormatan untuk berkhidmat kepada bolasepak Malaysia. Selamat maju jaya.

“Kepada seluruh Bangsa Johor yang saya sayangi dan juga kepada para penyokong Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) di seluruh dunia serta isteri dan anak-anak saya… Daddy’s home!”

Kenyataan yang sama turut dikeluarkan di laman Facebook rasmi Persatuan Bolasepak Malaysia, biarpun TMJ sempat mewakili FAM dan FMLLP dalam perbincangan bersama presiden La Liga di Johor Bahru hari ini.