Liga Super Malaysia

Penyokong Kelantan tidak mahu Annuar Musa masuk campur dalam urusan pentadbiran Bibi Ramjani

Usahawan batik wanita Bibi Ramjani Ilias Khan diumumkan sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang baharu selepas menewaskan satu lagi calon presiden iaitu Datuk Mohamad Nasir Hamzah dengan menerima 32 undi dalam Kongres Tahunan KAFA Ke-63 di Kota Bharu, malam tadi.

Bibi Ramjani ketika ditemui meminta penyokong agar memberinya masa dan akan cuba sebaik mungkin bagi menaikkan semula kegemilangan pasukan Kelantan.

“Saya minta penyokong beri masa untuk saya menaikkan semula kegemilangan pasukan Kelantan,” katanya kepada media

“Saya sudah ada pasukan dan mereka akan bantu saya. Pada masa yang sama, saya akan terus bekerjasama dengan semua pihak termasuk yang tewas dalam pemilihan. Sasaran utama adalah untuk kekal saingan Liga Super dan saya akan cuba sebaik mungkin,”

“Syukur ke hadrat Illahi dan saya sungguh tidak menyangka akan menjawat jawatan ini kerana PBJ pun saya tidak kenal. Terima kasih kepada PBJ kerana sokongan padu mereka amat saya hargai dan perjuangan ini akan diteruskan,” katanya.

Dalam kongres itu, jawatan Timbalan Presiden kekal milik Datuk Seri Afandi Hamzah (29) selepas menewaskan Datuk Rosmadi Ismail (21). Jawatan Naib Presiden menyaksikan tiga muka baru iaitu Datuk Aizuddin Mohd Ghazali, (39) Nik Pakheruddin Nik Abdul Kadir (27) dan Datuk Nik Izani Nik Ibrahim (21).

Cabaran bibi tak boleh kaitkan bola sepak kelantan dengan Tan Sri Annuar Musa

Perkara yang mahu dilihat oleh penyokong bola sepak Kelantan adalah KAFA tidak lagi dikaitkan dengan Annuar Musa. Ini bukan kerana faktor peribadi tetapi lebih kepada terlalu banyak kontroversi yang berlaku sejak 4 tahun lepas.

1. Kebajikan pemain

Kontroversi yang paling kerap berlaku adalah hal asas berkaitan gaji dan pemilihan import yang sentiasa silap. Gaji boleh dikatakan menjadi masalah rutin bulanan dan pemain import yang cedera sentiasa lepas dalam pemilihan.

2. Pemilihan pemain import

Ketika zaman Annuar Musa, Kelantan adalah antara pasukan yang paling kerap menukar pemain import seperti menukar baju sehingga menyebabkan kos pengurusan pasukan menjadi lebih tinggi. Pampasan kontrak pemain import gagal dilangsaikan sehingga kes ini sampai kepada pengetahuan FIFA. Akibatnya, pengurusan berdepan dengan hutang  yang menimbun.

3. Pemilihan pemain tempatan dan pelan pemain muda

Dalam acuan dan kecenderungan Annuar Musa, pemain muda sangat tidak dititik beratkan. Acuannya lebih kepada nilai komersial walaupun terpaksa mengambil pemain tempatan yang bernama besar tetapi cedera untuk menjadi tarikan. Pemain muda yang dikesan mempunyai bakat agak terpinggir k kerana nilai komersial masih lagi kurang untuk pemain ini.

Kecenderungan ini mahu dikikis oleh penyokong dengan penglibatan pengurusan baru tanpa ada unsur lama.

Sementara itu, Ultras pasukan kelantan, Gate H Boys tidak mahu mana-mana pihak masuk campur dalam urusan pentadbiran Bibi Ramjani dalam pengurusan pasukan Kelantan.

“satu pesanan khas dari kami Gate H Boys 2010. Puan Presiden adalah Puan Presiden. Puan Presiden tidak perlukan penasihat dari siapa-siapa, tidak perlu melantik penasihat, tidak perlu menggunakan penasihat. Kecuali nasihat dari pegawai-pegawai KAFA sendiri. Selain dari itu kami menentang sekeras-kerasnya campurtangan dari orang luar,” menurut kenyataan dalam laman facebook mereka.

“Semoga dengan pemilihan ini dapat membawa Kelantan kembali ke zaman kegemilangan sebuah pasukan gergasi bolasepak malaysia. Jalankan tanggungjawab dan tugasan anda dengan sepenuh hati tanpa ada kepentingan diri atau individu-individu lain. Selamat menunaikan manifesto Puan Presiden.”

 

Tahniah Hajjah Bibi Ramjani Ilias Khan sebagai Presiden KAFA untuk penggal 2018 sehingga 2021. Tahniah juga kepada…

Gate H Boysさんの投稿 2017年9月17日