Malaysia

Malaysia U19 naib juara AFF U19 Championship

Thailand memenangi Kejuaraan Bola Sepak Bawah 18 AFF tahun ini selepas melakar kejutan dalam masa tiga minit lalu memberi mereka kemenangan selesa 2-0 ke atas Malaysia di final yang berlangsung di Stadium Thuwunna semalam.

Apa yang membuat kemenangan itu lebih hebat untuk Thailand adalah hakikat bahawa mereka terpaksa bermain dengan sepuluh orang apabila Wudtichai Kumkeam mengambil kad kuning keduanya pada minit ke-67.

“Ia telah menjadi kejohanan yang sukar di sekeliling,” kata penyerang Ekanit Panya selepas perlawanan itu.

“Tetapi kami telah bermain sebagai satu pasukan dan kemenangan ini akan memberi kami keyakinan untuk masa depan.”

Anak buah Bojan Hodak memperolehi peluang keemasan untuk menjaringkan gol pertama pada awal keenam apabila Muhammad Akhyar Abdul Rashid melepaskan rembatan ke gawang yang terkena tiang walaupun penjaga gol Kantaphat Manpati, sudahpun tewas.

Itu adalah satu-satunya peluang yang cerah dari pasukan Malaysia kerana Thailand menyerap semua asakan menyerang dari Malaysia ketika separuh masa pertama kerana Malaysia terus mendominasi di bahagian tengah.

Kemasukan Ekanit dan Yuthapichal Lertlum lapan minit sebelum tamat separuh masa pertama ternyata memberi impak apabila pemain itu bergegas ke kotak penalti Malaysia untuk melepaskan rembatan yang disekat oleh penjaga Muhammad Azri Abdul Ghani.

Hanya tiga minit selepas separuh masa kedua bermula, Ekanit menjaringkan gol pertama hasil hantaran daripada Narawit Kaosantia. Thailand menggandakan kelebihan dengan kapten Kritsada Kaman yang menjaringkan gol dengan cara yang hampir sama.

Malaysia cuba kembali kepada permainan sebenar dengan membawa masuk Muhammad Nurfais Johari tetapi masih buntu mencari gol. Pada minit ke-67, Wudtichai dibuang padang apabila dia menjatuhkan penjaga gol Malaysia, Muhammad Azri.

Malaysia memperoleh penalti pada minit akhir tetapi Muhammad Zafuan Azeman gagal menyempurnakan sepakan penalti dengan baik.

“Dua gol pantas pada awal babak kedua memberi kesan buruk kepada pasukan, kami cuba kembali kepada perlawanan tetapi kami gagal,” kata penyerang skuad Malaysia U18, Muhammad Hadi Fayyad Abdul Razak.